Μελέτη Enel-Ambrosetti για την κυκλική οικονομία: Μικτή η εικόνα στην ΕΕ, υστερεί η Ελλάδα – Το οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

23 09 2020 | 09:05

Μικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, όπως επισημαίνεται σε μελέτη για την κυκλική οικονομία που εκπονήθηκε από το Enel Foundation και το think tank Ευρωπαϊκός Οίκος-Ambrosetti, όμως τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Η μελέτη δείχνει πώς, το 2018, η κυκλική οικονομία συνδέθηκε με 300-380 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ στην Ευρώπη, καθώς και με έως και 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επίσης, εκτιμάται ότι η επενδυτική απόδοση ήταν 90–110 δισ. ευρώ. 

Μεταξύ των πολλών άλλων ενδιαφέροντων ευρημάτων, ξεχωρίζει η εκτίμηση ότι η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας κατά 1 εκατοστιαία μονάδα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 72,6 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 στην Ευρώπη.

Η μελέτη υπό τον τίτλο «Κυκλική Ευρώπη: Πώς να διαχειριστείτε επιτυχώς τη μετάβαση από έναν γραμμικό σε έναν κυκλικό κόσμο», εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις Enel και Enel X και εξετάζει τα επίπεδα κυκλικότητας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.

Οι επιδόσεις και η σχετική θέση της Ελλάδας ως προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνονται στα παρακάτω γραφήματα:

δσ

«Ο στόχος ανάπτυξης μιας κυκλικής οικονομίας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να καταστεί η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της, να αναζωογονηθεί η βιομηχανία της και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω της βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης», σχολίασε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel, κατά την παρουσίαση της μελέτης. «Σε αυτό το πλαίσιο, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως φορέα ενέργειας για κατανάλωση τελικού χρήστη, μπορούν να ενισχύσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κυκλική οικονομία και αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να απαλλαγεί η οικονομία και η κοινωνία στην οποία ζούμε από τις εκπομπές άνθρακα».

 Από την πλευρά του, ο Valerio De Molli, Εταίρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οίκου – Ambrosetti τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Συμβαίνουν ριζικές και ταχύτατες οικονομικές, κλιματικές και τεχνολογικές αλλαγές και διαμορφώνουν τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας. Έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία έχει αυτό που χρειάζεται για να θεωρηθεί “καταλύτης για το κοινό καλό”, γύρω από τον οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ευρύ όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον».

Ο Francesco Venturini, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel X, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγάλης κλίμακας υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο την ανάπλαση και αναδιάρθρωση, σε κυκλική προοπτική, πολλών αν όχι όλων των σχεδίων παραγωγής και επιχειρηματικών μοντέλων. Αυτό συμβαίνει επίσης μέσω του επανασχεδιασμού και της πρότασης ενός νέου μοντέλου ενεργειακού συστήματος, εγκαταλείποντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την ηλεκτρική ενέργεια ως μέσο για την πλήρη απαλλαγή από άνθρακα σε όλους τους τομείς». 

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις

Το μοντέλο αξιολόγησης που προτείνει η μελέτη δείχνει ότι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία προσφέρει πολλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο στο μοντέλο κυκλικής ανάπτυξης πρέπει να λαμβάνει υπόψη ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η έκθεση προτείνει 10 τομείς παρέμβασης, με ειδικές πολιτικές δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με την κυκλική μετάβαση και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα οφέλη της:

1.Καθορισμός εθνικών στρατηγικών για μια κυκλική οικονομική ανάπτυξη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

2.Επαναπροσδιορισμός της διακυβέρνησης της κυκλικής οικονομίας για την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης μετάβασης σε όλους τους τομείς αξιοποίησης της νομοθεσίας για την προώθηση της κυκλικής μετάβασης.

3.Δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών σε σχέση με μη κυκλικές λύσεις.

4.Χρήση της χρηματοδότησης ως μοχλού για την προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης

5.Χρήση των ορθών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας.

6.Αντιμετώπιση της έλλειψης σαφούς ορισμού και συνεπών και περιεκτικών μετρήσεων.

7.Μετατροπή επιχειρηματικών μοντέλων δημιουργίας αποβλήτων σε κυκλικά μοντέλα.

8.Προώθηση οριζόντιων και συντονιστικών μέτρων για όλους τους τομείς που επηρεάζονται από τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

9.Αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας για τη διαμόρφωση πόλεων και αστικών χώρων.

10. Προώθηση του πολιτισμού και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας

 

 

22 Σεπτεμβρίου 2020

energypress