Η έκθεση Global Energy and CO2 Status Report του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Κυκλοφόρησε η πρώτη Έκθεση Global Energy and CO2 Status Report από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) η οποία παρουσιάζει τις πρόσφατες τάσεις και εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το 2017.

Το "πρώτη" αναφέρεται στο γεγονός ότι ο μεγάλος αυτός διεθνής οργανισμός, για πρώτη φορά στην επίσημη ετήσια έκθεση του, μπαίνει στον κόπο να συμπεριλάβει και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σαν κύρια παράμετρο των υπολογισμό του και φυσικά στον τίτλο της έκθεσης..

Η ενεργειακή ζήτηση αυξήθηκε κατά 2.7% το 2017 σε σύγκριση με 0.9% το 2016 και 0.9% κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία. Το 40% της αύξησης του 2017 οφείλεται στην Κίνα και Ινδία, ενώ το 72% της αύξησης καλύφθηκε από ορυκτά καύσιμα, το 25% από Ανανεώσιμες και το υπόλοιπο από πυρηνικά.

 

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2017
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2017

Δυστυχώς για πρώτη φορά μετά το 2014 αυξήθηκαν και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, μετά από 3 συνεχή χρόνια σταθερότητας, φθάνοντας το ιστορικό ρεκόρ των 32.5 Gigatonnes (Gt)

αύξηση εκομπών διοξειδίου του άνθρακα
αύξηση εκομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως (προερχόμενες απο ενεργειακές χρήσεις)
η σχέση ενέργειας και ακπομπών διοξειδίου του άνθρακα με το ΑΕΠ
η σχέση ενέργειας και ακπομπών διοξειδίου του άνθρακα με το παγκόσμιο ΑΠ

 

 

Τα ετήσια διαγράμματα εξέλιξης των πηγών ενέργειας απεικονίζουν μια πραγματικότητα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

ετησια αυξηση ενεργειακής ζήτησης ανα πηγη ενέργειας
ετησια αυξηση ενεργειακής ζήτησης ανα πηγη ενέργειας

Η συνολική ενεργειακή ζήτηση για το 2017 εκτιμάται στους 14 050 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe), σε σύγκριση με το 2000 που ήταν στα 10 035 Mtoe.

ετήσια αύξηση ζήτησης πετρελαίου
Μέση ετήσια αύξηση ζήτησης πετρελαίου
ετήσια αύξηση ζήτησης φυσικού αερίου
Μέση ετήσια αύξηση ζήτησης φυσικού αερίου

Ακόμη και η ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε!!!

ετήσια αλλαγή ζήτησης άνθρακα
Μέση ετήσια αύξηση ζήτησης άνθρακα

Επίσης σημαντική ανάπτυξη εμφάνισαν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτοντας περίπου το 1/4 της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης.

Μέση ετήσια άυξηση ζήτησης ΑΠΕ
Μέση ετήσια άυξηση ζήτησης ΑΠΕ ανά τεχνολογία

Για το 2017 το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση ανήλθε στο 81%, ένα μερίδιο που παραμένει σταθερό για περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρά την θεαματική ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Είναι εντυπωσιακό οτι αναφέρεται ξεχωριστά το σενάριο βιώσιμης ανάπτυξης (SDS 2017-2040) σαν να πρόκειτια για μια επιλογή που είναι στή διακριτική μας ευκαίρια να αγνοήσουμε.

Το 2018 με την κλιματική αλλαγή ένα βήμα πριν καταστεί ανεξέλεγκτη αυτός ο πίνακας θα έπρεπε να είχε μόνο αυτό σαν σενάριο στόχο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

 

Πηγή: (International Energy Agency)