Πως να ξεκλειδώσετε έργα 500GW στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας συζητάει με τους Υπουργούς Ενέργειας, πώς να ξεκλειδώσουν το ανανεώσιμο δυναμικό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Ένα τεράστιο δυναμικό 500 GW αιολικής ενέργειας είναι διαθέσιμο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Μιλώντας σε υπουργική συνάντηση της Διασύνδεσης Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στη Σόφια σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, έκανε τέσσερις προτάσεις για να βοηθήσει το ξεκλείδωμα αυτού του τεράστιου δυναμικού.
Πρώτον, αν και η χερσαία αιολική ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σήμερα, τα έργα αιολικής ενέργειας είναι υψηλής έντασης κεφαλαίου και ευάλωτα σε ρυθμιστικές αβεβαιότητες. «Μια σειρά από απότομες ή ακόμη και αναδρομικές αλλαγές των εθνικών μηχανισμών στήριξης στην περιοχή, από το 2013, έχει οδηγήσει σε επιπρόσθετες χρεώσεις κινδύνου για αυτά τα έργα. Έτσι το κόστος κεφαλαίου φτάνει στο 12% στην Κροατία, σε σύγκριση με 3,5% - 4,5% στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις, αλλά και οι καταναλωτές στην περιοχή πληρώνουν υψηλότερες τιμές για ίδιου τύπου εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Dickson.
Δεύτερον, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των έργων στην περιοχή, η WindEurope παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα του 2030 πολύ πριν από το τέλος του 2019 και με κάθε απαιτούμενη λεπτομέρεια. Τα σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν την ολοκλήρωση των περιφερειακών ενεργειακών αγορών, την ανάπτυξη κοινών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μακροπρόθεσμων στρατηγικών απανθρακοποίησης, καθώς και ηλεκτροκίνηση. «Οι επενδύσεις, οι οικονομίες κλίμακας και οι μειώσεις του κόστους υλοποιούνται όταν η βιομηχανία είναι σίγουρη για την ύπαρξη μιας σταθερής πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε ο Dickson.
Τρίτον, η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι καταναλωτές επωφελούνται ήδη από συμφωνίες αγοράς εταιρικής χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (PPAs). Επιτρέπουν σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας - π.χ. στον τομέα της πληροφορικής, των χημικών βιομηχανιών και στη βαριά βιομηχανία - να εξασφαλίσει ηλεκτρισμό από αιολική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Το 2017, σχεδόν 1,1 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν αντικείμενο εταιρικών συμφωνιών, αλλά επί του παρόντος οι συμφωνίες αυτές είναι συγκεντρωμένες στη Βόρεια Ευρώπη. «Για να βοηθήσουμε τις χώρες να επιτύχουν τις εθνικές φιλοδοξίες τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, καλούμε τις κυβερνήσεις της CESEC να άρουν τα κανονιστικά και διοικητικά εμπόδια στις εταιρικές συμβάσεις προμήθειας ενέργειας», πρόσθεσε ο Dickson.
Τέλος, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως από την αιολική ενέργεια, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα πρέπει να μετασχηματιστούν και να καταστούν κατάλληλες για αιολική ενέργεια και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Θα θέλαμε η CESEC να καταρτίσει ένα κατάλογο έργων προτεραιότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να ανταγωνιστεί για τη χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας Connecting Europe Facility.» Ο κατάλογος των έργων και ενεργειών προτεραιότητας της CESEC πρέπει επίσης να περιλαμβάνει προσπάθειες για κατάρτιση και υποστήριξη διασυνοριακών έργων ανανεώσιμης ενέργειας ", δήλωσε ο Dickson.
ΠΗΓΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ WINDEUROPE
WindEurope is the voice of the wind industry, actively promoting wind power in Europe and worldwide. We have over 450 members, active in over 50 countries. In addition to wind turbine manufacturers with a leading share of the world wind power market, our membership encompasses component suppliers, research institutes, national wind and renewables associations, developers, contractors, electricity providers, finance and insurance companies, and consultants.
For additional questions, please contact:
Andrew Canning, WindEurope Press & Communications Manager, andrew.canning@windeurope.org
+32 2 213 18 67