Εχει γίνει το μήλον της έριδος στη μάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, με κάθε μια από τις δύο πλευρές, δηλαδή τους αδελφούς Καλλιτσάντση και τους Λ.Μπόμπολα-Δ.Κούτρα, να έχουν διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.
Σύμφωνα με τους πρώτους, η "ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος", όχι μόνο είναι σφάλμα να πουληθεί, αλλά το αντίθετο πρέπει να γίνει, δηλαδή να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, καθώς είναι μια σταθερά κερδοφόρος εταιρεία, με τεράστιες προοπτικές, και σε ένα κλάδο που τα επόμενα χρόνια πρόκειται να γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη.
Από πλευράς πάλι των Λ.Μπόμπολα-Δ.Κούτρα, ο στόχος είναι η "ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος" να πουληθεί, ει δυνατόν και άμεσα, αφού η στρατηγική τους στόχευση εστιάζει στους τομείς των κατασκευών ("Ακτωρ"), και στη διαχείριση των απορριμμάτων ("Ηλέκτωρ"), όχι πάντως στις ανανεώσιμες.
Αμφότερες ωστόσο οι πλευρες συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων (ROCE) της "ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος" είναι αρκετά θετική, και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 6,1%.
Στον πρόσφατο επομένως πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η "ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος" είχε την τιμητική της. Ο λόγος για το περίφημο έγγραφο που αναρτήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ, με τη πλευρά Καλλιτσάντση να επιμένει ότι περιλαμβάνει παραποιημένα και αλλοιωμένα οικονομικά στοιχεία, και να κάνει λόγο για απόπειρα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, εκ μέρους των Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι παρ' ότι η πλευρά Καλλιτσάντση κατήγγειλε παραποίηση των στοιχείων τόσο για τον τομέα των κατασκευών, όσο και αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων, εντούτοις δεν συνέβη το ίδιο με τον κλάδο των αιολικών. Εκεί, παρατηρήθηκε παραδόξως σύγκλιση, με τα στοιχεία αμφότερων των πλευρών, να συμφωνούν ότι η απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων στην "ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος", κινήθηκε πέρυσι στο 6,1%.
Επιχειρώντας να ερμηνεύει τον λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό, η πλευρά Καλλιτσάντση εκτίμησε στην προχθεσινή της ανακοίνωση πως αν τα στοιχεία για τα αιολικά παραποιούνταν με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τους κλάδους κατασκευών και απορριμμάτων, τότε η "ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος" θα παρουσίαζε ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Σε μια τέτοια όμως περίπτωση, θα εγείρονταν ακόμη περισσότερα ερωτήματα και απορίες, σχετικά με τους λόγους πώλησης μιας τόσο δυναμικά αναπτυσσόμενης δραστηριότητας, όσο αυτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η αλήθεια είναι ότι η επίδοση της δραστηριότητας των ανανεώσιμων, κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά. Σημειώνεται μάλιστα ότι μέρος του δανεισμού της "ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος" χρηματοδοτεί τα υπό κατασκευή έργα αιολικών πάρκων δυναμικότητας 168 MW, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπουν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019, συνεισφέροντας στη λειτουργική της κερδοφορία.
Σημειώνεται ότι η "ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος" εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το καλοκαίρι του 2014 με σκοπό την άντληση κεφαλαίων που θα της επέτρεπαν να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο νέων έργων.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το επενδυτικό της πλάνο προβλέπει για το 2020, ότι η εγκατεστημένη της ισχύ θα έχει ανέλθει σε 457 MW (σχεδόν διπλάσια από αυτή του 2017), με αποτέλεσμα οι αναλυτές να μιλούν για εκτίναξη πωλήσεων και κερδών. Σύμφωνα με παλαιότερες χρηματιστηριακές αναλύσεις, η Euroxx είχε νπροβλέψει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει το 2020 καθαρές πωλήσεις 107 εκατ. ευρώ, EBITDA 78 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 32 εκατ. ευρώ το 2020 (μέση ετήσια άνοδος 39% το διάστημα 2017-2020).
Εξάλλου, και παρά τα δυσμενέστερα σε σύγκριση με το 2016 ανεμολογικά δεδομένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9,9%. Κι αυτό λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης της ισχύος κατά 5,3%, δηλαδή από τα 247,15 MW το 2016 στα 260,30 MW το 2017. Περαιτέρω, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2017 ανήλθε σε 547 GWh που διοχετεύθηκαν στο δίκτυο, αυξημένη κατά 10,7% σε σχέση με το 2016.
Κατ’ αναλογία, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών -επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 33,4 εκατ. ευρώ, έναντι 31,3 εκατ. ευρώ για το 2016, σημειώνοντας αύξηση 6,7%.
29 Ιουνίου 2018
Πηγή Energypress