Η Καλιφόρνια στη δίνη της κλιματικής αλλαγής.
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, στο Ορεγκον και στην Ουάσιγκτον, που έχουν κατακάψει περισσότερα από 12 εκατ. στρέμματα, υποχρεώνοντας εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αποτελούν τη χειρότερη δυνατή υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η περίπτωση της Καλιφόρνιας δείχνει ότι ο συνδυασμός θερινού καύσωνα, ξηρασίας και συσσώρευσης καύσιμης ύλης στα δάση, οδήγησε στις μεγαλύτερες πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας στην πολιτεία.
Ενώ η κλιματική αλλαγή αποτελούσε θεωρητικό ζήτημα πριν από μία δεκαετία, η σημερινή πραγματικότητα έχει πείσει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους για το πόσο απειλητική είναι. Οι πυρκαγιές, πέρα από το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, καταστρέφουν τα πολύτιμα αποθέματα πόσιμου ύδατος, επιτρέποντας σε επικίνδυνες χημικές ενώσεις να διεισδύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. «Αν αρνείσαι ότι η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή, έλα στην Καλιφόρνια», είπε τον περασμένο μήνα ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.
Η επιστημονική κοινότητα εξηγεί ότι οι πυρκαγιές οφείλονται πρωτίστως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου συντελεί στην άνοδο της θερμοκρασίας, στην αποξήρανση μεγάλων δασικών εκτάσεων και στη δημιουργία ιδανικού προσανάμματος. Η παρατεταμένη ξηρασία στην Καλιφόρνια, που έληξε το 2017, οδήγησε στον θάνατο 163 εκατ. δένδρων στην πολιτεία μέσα σε μία δεκαετία. Η ταχύτερα εξαπλούμενη πυρκαγιά αυτών των ημερών, νότια του εθνικού δρυμού Γιοσέμιτι, ξέσπασε στην περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξεραμένων κωνοφόρων δέντρων. Ακόμη και μετά την κατάσβεσή τους, οι επιπτώσεις από τις φετινές πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές σε κάθε επίπεδο. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες θα πάψουν να ασφαλίζουν κατοικίες για φωτιά, ώστε να αποφύγουν την πτώχευση, ενώ εν μέσω καύσωνα οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού αναγκάζονται να προβαίνουν σε επιλεκτικά μπλακ άουτ για να διατηρήσουν το δίκτυο υπό τάση.
«Πολλοί με ρωτούν: Αυτή είναι η νέα κανονικότητα; Τους απαντάω πάντα αρνητικά, καθώς πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τη δυναμική ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται», σημειώνει ο Φίλιπ Ντάφι, ειδικός του κλίματος και πρόεδρος του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών Γούντγουελ.
*(THOMAS FULLER, CHRIS FLAVELLE / THE NEW YORK TIMES)
12 Σεπτεμβρίου 2020
Η Καθημερινή