98 υπό το μηδέν.

28 06 2018 | 13:42

Το πιο κρύο μέρος στη Γη.

Το άγονο και εντελώς αφιλόξενο Ανατολικό Ανταρκτικό Οροπέδιο φιλοξενεί τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες στον πλανήτη.

Και, σαν να μην ήταν αυτό αρκετά τρομακτικό, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι τα όργανα τους δείχνουν ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμα πιο κρύο από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Επιπλέον, η νέα μελέτη δείχνει ότι το νέο χαμηλό ρεκόρ αντιστοιχεί στο όριο για το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης.

 

Λευκή κόλαση στη Γη

Το 2013, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ψυχρότερη θερμοκρασία στη Γη είναι μείον 93 βαθμούς Κελσίου (μείον 135 βαθμούς Φαρενάιτ).

Ωστόσο, μια επικαιροποιημένη ανάλυση που χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους δορυφόρους Terra και Aqua της NASA και τους Polar Operational Environmental δορυφόρους του NOAA κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, μεταξύ 2004 και 2016, κατέληξε σε χαμηλότερες τιμές.

 

Η λευκή κόλαση μπορεί να κατέβει στους μείον 98 βαθμούς Κελσίου (μείον 144 βαθμούς Φαρενάιτ), περίπου 1,8 με 2,7 μ., μέσα στον πάγο.


Η χαμηλότερη θερμοκρασία αέρα που καταγράφηκε ποτέ από έναν μετεωρολογικό σταθμό είναι μείον 89 βαθμούς Κελσίου (μείον 128 βαθμούς Φαρενάιτ), στον σταθμό Vostok της Ρωσίας τον Ιούλιο του 1983.

Ωστόσο, ένας μετεωρολογικός σταθμός μπορεί να μετρήσει μόνο την θερμοκρασία σε κοντινή απόσταση από τον ίδιο και γι' αυτό αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν δορυφορικές παρατηρήσεις κι έτσι εντοπίστηκαν πιο κρύες εσοχές στο Ανατολικό Ανταρκτικό Οροπέδιο από εκείνες που καταγράφηκαν στο Vostok.


26 Ιουνίου.

Του  Tibi Puiu

Πηγή ZME Science