Μείωση 24% στα δωρεάν δικαιώματα CO2 των περισσότερων βιομηχανιών εντός πενταετίας προβλέπει το νέο σχέδιο της Κομισιόν.
Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε 43 από τους 52 βιομηχανικούς τομείς πρόκειται να δεχτούν τη μέγιστη δυνατή μείωση (24%) στα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών που λαμβάνουν από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας (ETS) μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με το νέο σχέδιο αναθεώρησης που έχει αναπτύξει η Κομισιόν.
Όπως αναφέρει το Montel επικαλούμενο σχετικό έγγραφο, η αλλαγή θα σημαίνει ότι περισσότερες βιομηχανίες θα χρειαστεί να αγοράζουν δικαιώματα στη δευτερογενή αγορά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με πριν.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Σιμόν Ουάτσον της Redshaw Advisors, "οι βιομηχανίες θα πρέπει να στραφούν στη δευτερογενή αγορά. Οι δημοπρασίες αφορούν κυρίως τους ηλεκτροπαραγωγούς και τις τράπεζες".
Ανάμεσα στις βιομηχανίες εκείνες που θα δεχτούν την εντονότερη μείωση συγκαταλέγονται τα προϊόντα διΰλισης, ο χυτοσίδηρος, η αμμωνία, το χαρτί κ.α. Άλλοι τομείς, όπως το αλουμίνιο, θα δουν τις δικές τους ποσότητες να μειώνονται μόλις κατά 3%.
Όπως και να χει, ο τελικός κατάλογος με τα ποσοστά πρόκειται να δημοσιευτεί στα τέλη του έτους.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Reuters, η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξέπεμψε περίπου 570 εκατ. τόνους CO2 πέρυσι με βάση το ETS. Η αγορά δικαιωμάτων για την κάλυψη αυτών των ποσοτήτων θεωρητικά θα αντιστοιχούσα σε 16 δις. ευρώ με βάση τη σημερινή τιμή των δικαιωμάτων.
4 Σεπτεμβρίου 2020
energypress