Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων: Η Siemens σκέφτεται να εγκαταλείψει την κατασκευή μονάδων αεριοστροβίλων φυσικού αερίου;

28 06 2018 | 07:15

Ίσως το τελευταίο σημάδι ότι η "χρυσή εποχή" των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου πλησιάζει ταχύτατα στο τέλος της έρχεται από την Siemens, που σκέφτεται να πωλήσει την μονάδα της που κατασκευάζει αεριοστρόβιλους φυσικού αερίου.


«Νομίζω ότι ολόκληρη η βιομηχανία έχει υποτιμήσει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Joe Kaeser στην Wall Street Journal τον Μάρτιο. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι απολύει 7.000 εργαζόμενους, σχεδόν όλους από τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ και η GE προχώρησε στην αναδιάρθρωση του τμήματος αεριοστροβίλων φυσικού αερίου.

Το μέλος του ΔΣ της Siemens, Λίζα Ντέιβις, δήλωσε τότε:

«Η βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής βιώνει ανακατατάξεις πρωτοφανούς εμβέλειας και ταχύτητας.»
 

Και τώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και του Bloomberg New Energy Finance, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) το 2017, αντιπροσώπευαν 157 GW νέας  ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα ορυκτά καύσιμα μόλις 70 GW.

Και το Greentech Media σημειώνει «Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου έχασε ουσιαστικά 12 gigawatts καθαρής ισχύος το 2017, καθώς οι σταθμοί που παροπλίστηκαν ξεπέρασαν τους νέους κατά 12 GW.”

 

ιεα

 

Τα «λειτουργικά έσοδα» της μονάδας κατασκευής αεριοστροβίλων φυσικού αερίου

της Siemens έπεσε από 438 εκ.$ το 2ο τρίμηνο του 2017 στα 114 εκ. $ το 2ο τρίμηνο του 2018.» Επικαλούμενος ανάλυση του GTM Research και της μητρικής εταιρεία, Wood Mackenzie, το Greentech αναφέρει ότι «μπαταρίες με τετράωρη δυναμικότητα αποθήκευσης θα ανταγωνίζονται σταθερά τους αεριοστροβίλους με καύση φυσικού αερίου για ισχύ αιχμής, κατά τα προσεχή έτη - απειλώντας έως και 7,9 GW εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ Άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας καταγράφουν παρόμοιες τάσεις. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η αποθήκευση θα είναι συνεχώς νικήτρια απέναντι στο φυσικό αέριο στις Η.Π.Α.»

αποθ


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πάντως, ακόμη προβλέπει 45% αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου μέχρι το 2040. Σημειώνει η Greentech.

 

15 Ιουνίου 2018

Του Stephen Lacey @Stphn_Lacey

Πηγή  Greentech Media @greentechmedia

 

Περισσότερα

 

A Reckoning for Power Giants: Siemens May Sell Its Gas Turbine Business

Siemens Tests Ammonia as a Form of Energy Storage for Renewables