Νέα σαγιονάρα από φύκια, φιλική προς το περιβάλλον έφτιαξαν οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια!

31 03 2018 | 12:47ΑΝΕΜΟλόγια

Εκατομμύρια σαγιονάρες καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο αποτελώντας την κύρια πηγή μόλυνσης από πλαστικά με τεράστιες συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον. Προς αντιμετώπιση του προβλήματος, φοιτητές και ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια San Diego έφτιαξαν την πρώτη «βιώσιμη» σαγιονάρα από φύκια. 

Κατάφεραν να φτιάξουν μια σαγιονάρα με εύκαμπτη και σπογγώδη σόλα, με ένα απλό λουρί και με λογότυπο μία τρίαινα. Πέρα από την εξαιρετική καινοτομία που διαθέτει, ταυτόχρονα θα έχει πολύ μικρό κόστος το οποίο υπολογίζεται στα 3 δολάρια το ζευγάρι.

Η εξ' ολοκλήρου βιώσιμη παραγωγή της παντόφλας θα έχει θετικό αντίκτυπο για την προστασία του περιβάλλοντος ειδικά αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο παράγονται από προϊόντα πετρελαίου 3 δισεκατομμύρια σαγιονάρες και στη συνέχεια καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς ή κατακλύζουν χωματερές και ποτάμια, συνιστώντας τεράστια πηγή μόλυνσης.

Πραγματικά, από τις βασικότερες πηγές ρύπανση των ωκεανών είναι η πολυουρεθάνη από τις σαγιονάρες και από άλλα παπούτσια που έχουν καταλήξει στους ωκεανούς.”

«Είναι τα παπούτσια του ψαρά και του αγρότη», λέει ο Stephen Mayfield, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του UC San Diego, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μαζί με τον καθηγητή χημείας και βιοχημείας Skip Pomeroy.  «Οι σαγιονάρες είναι το νούμερο 1 υπόδημα στην Ινδία, την Κίνα και την Αφρική.

Τα στοιχεία του άνθρακα που εμπεριέχονται στην 'βιώσιμη' σαγιονάρα δεσμεύονται από την ατμόσφαιρα και όχι από εξόρυξη άνθρακα και επομένως δεν προσθέτουν στο ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακα.

 Επιπλέον στόχος των επιστημόνων είναι η παντόφλα να καταλήγει στον κομποστοποιητή όταν καταστραφεί και όχι στον κάδο απορριμμάτων και τις χωματερές. 

Είναι μια παντόφλα βιοδιασπώμενη – τροφή για τους μικροοργανισμούς και λίπασμα για τα φυτά μας!

 

 

Η συγκεκριμένη καινοτομία έρχεται μετά από μία άλλη καινοτομία στο χώρο της βιολογίας και της χημείας όπου, οι δύο καθηγητές Mayfield και Pomeroy μαζί με φοιτητές τους ανέπτυξαν την πρώτη σανίδα σέρφιγκ από φύκια, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ZMEScience o Alexandru Micu, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος η ερευνητική ομάδα στοχεύει να φέρει στην αγορά το συγκεκριμένο προϊόν με χρονικό ορίζοντα τον επόμενο χρόνο. Για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει μια start-up που ονομάζεται Al Genesis και θα επιφορτιστεί με την είσοδο του νέου προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων.

 

renewable flip-flop

 

Πηγή: (ZMEScience)