Η "εξόρυξη" κρυπτονομισμάτων καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας!

22 03 2018 | 11:13

Γίνεται μεγάλη συζήτηση αυτές τις μέρες γύρω από την “φούσκα των bitcoin” με συνεχή δημοσιεύματα στον τύπο, όμως υπάρχει και κάτι άλλο που φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των κρυτπονομισμάτων και αυτό είναι η ενέργεια που δαπανάται για την 'εξόρυξή' τους.

Ο Σπύρος Φωτείνης, μηχανικός περιβάλλοντος, εκτιμάει ότι τα bitcoin και τα 'αδερφάκια' του καταναλώνουν σχεδόν 47 terawatt-hours τον χρόνο. Για να έχουμε μια εικόνα του μεγέθους της κατανάλωσης αρκεί να πούμε ότι η Ελλάδα, μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ετήσια κατανάλωση 57 terawatt-hours.

Και πάλι το συγκεκριμένο νούμερο κατανάλωσης ενέργειας είναι κατά προσέγγιση καθώς τα bitcoin και τα ethereum κατέχουν το 88% του μεριδίου της αγοράς κρυπτονομισμάτων και επομένως η συνολική κατανάλωση ενέργειας των κρυπτονομισμάτων ξεπερνάει την παραπάνω εκτίμηση που αφορά μόνο αυτές τις δύο κατηγορίες.

Οι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων διαθέτουν τεράστιες «φάρμες» χιλιάδων υπολογιστών ο ένας δίπλα στον άλλο, που κάνουν αυτή τη δουλειά και αναπόφευκτα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Σχεδόν το 60% όλης της «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων γίνεται στην Κίνα και τροφοδοτείται ενεργειακά από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε κυρίως ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι σκέπτεται να απαγορεύσει την «εξόρυξη» bitcoin εν μέρει λόγω ανησυχιών για την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας.

Ο κ. Φωτείνης εκτιμά ότι το ετήσιο «αποτύπωμα άνθρακα» τού bitcoin και του ethereum είναι ανάλογο με το αντίστοιχο ετήσιο αποτύπωμα περίπου 6,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ή με την εκπομπή 43,9 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Όπως υπογραμμίζει, «η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων χρειάζεται μεταρρύθμιση επειγόντως για να γίνει περιβαλλοντικά βιώσιμη».

Στο άρθρο του στο ZMEScience ο Tibi Puiu αναφέρει πως επειδή το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται από κάποια κεντρική Αρχή, ούτε κυβέρνηση, ούτε κεντρική τράπεζα, αλλά η παραγωγή τους γίνεται αποκεντρωμένα και ανώνυμα, είναι τρομερά δύσκολο να εκτιμηθεί πόση πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος απαιτούν σε παγκόσμιο επίπεδο - άρα και πόσο ρυπαίνουν έμμεσα.

“Κατά την γνώμη μου η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων είναι επείγον να μεταρρυθμιστεί στην κατεύθυνση να γίνει περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμη,” έγραψε ο κ. Φωτείνης στο περιοδικό Natural editorial.

Βέβαια υπάρχουν μερικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μια λύση θα μπορούσε να είναι να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα bitcoin και των άλλων κρυπτονιμισμάτων με σκοπό να δαπανάται λιγότερη ενέργεια. Εναλλακτικά, οι χρήστες μπορούν να “μεταπηδήσουν” σε νέα κρυπτονομίσματα τα οποία είναι σχεδιασμένα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ότι τα σημερινά κρυπτονομίσματα. To ethereum, το οποίο είναι λιγότερο αποκεντρωμένο από τα bitcoin, δουλεύεται στο να αλλαχθεί το πρωτόκολλό του με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Πηγή: (ZMEScience)