Ο τελευταίος Προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες (ξέρετε, αυτοί το 97% των οποίων υποστηρίζουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και ότι γι αυτήν ευθύνεται η ανθρωπότητα[i]), για να μειωθεί στο 20% η πιθανότητα ανόδου της μέσης ετήσιας παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 2oC, οι ποσότητες άνθρακα που μπορούν να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα υπό την μορφή διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου, για την περίοδο  2000-2050 είναι, 886 GT CO2.

Αυτό είναι ένα  επιστημονικό δεδομένο. Απλή αριθμητική Δεν αποτελεί αντικείμενο διαλόγου.

                                                                                                               

Μέχρι το 2011 οι εκπομπές αερίων που περιέχουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα, έφθαναν τους 282 GT CO2

                                                                                                                 

Άρα, πάλι με απλή αριθμητική βρίσκουμε ότι για τα επόμενα 40 χρόνια μπορούμε να προσθέσουμε στην ατμόσφαιρα μόνο 565 GT CO2, αν είναι να τηρηθεί η ανωτέρω συνθήκη.

Σημειώστε πως αν υιοθετηθεί όριο αποδεκτής ανόδου θερμοκρασίας 1,5 oC, θα μειωθεί σημαντικά και το ύψος του «επιτρεπτού» προϋπολογισμού άνθρακα.[ii]

 

Ως γνωστόν στους πάντες, οι εκπομπές των αερίων που περιέχουν άνθρακα προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με σειρά επικινδυνότητας.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα αποδεδειγμένα  αποθέματα ορυκτών καυσίμων, κρατικά και ιδιωτικά, ισοδυναμούν με  2.795 GT CO2

                                                                               

Επομένως, και πάλι με απλή αριθμητική βρίσκουμε ότι  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το 20% των αποθεμάτων (565/2.795), αν μας ενδιαφέρει η πιθανότητα να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 2ο κελσίου[iii] να περιοριστεί στο 20%.  Και τα υπόλοιπα;

 

Τα υπόλοιπα πρέπει ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ!

 

pro

 

Πριν από λίγες μέρες ο οργανισμός REN21 του οποίου ηγείται ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του για την κατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον πλανήτη μέχρι το τέλος του 2017.

Η έκθεση Renewables 2018 Global Status Report[iv]  του REN21 φέτος επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη αλήθεια που δεν βλέπαμε. Προτιμούσαμε να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος.

Και το δέντρο ήταν η έκρηξη στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών που είναι πολύ εντυπωσιακή αλλά, δεν είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Και η αλήθεια με ένα και μόνο αριθμό είναι ότι, σήμερα που πανηγυρίζουμε για την έκρηξη στις Ανανεώσιμες, το 80% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.[v]

 

Ποιον προϋπολογισμό άνθρακα και ποιο 20%, εδώ πάμε για νέα ρεκόρ κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, όπως άλλωστε προβλέπουν όλες οι μελέτες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

 

Και που είναι η Ευρώπη;

Η Ευρώπη της πρωτοπορίας των αρχών του αιώνα; Η Ευρώπη του 20-20-20 που ήταν εντυπωσιακό για την εποχή του.

Τώρα είναι η Ευρώπη της μιζέριας, η οποία αφού ψέλλισε ένα 27% ποσοστό Ανανεώσιμων για το 2030 που συνιστά την κληρονομιά Μπαρόζο στις επόμενες γενιές, παίζει τώρα την κολοκυθιά (τριμερή παζάρια Κοινοβούλιο με 35%, Επιτροπή και Συμβούλιο με 30%) να γίνει 33%, όχι να γίνει 32% κοκ.

 

Και δεν μας έφταναν όλα αυτά αλλά έχουμε και τον πλανητάρχη.

 

Αν ζούσε σήμερα ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο πασίγνωστος παραμυθάς που μας μεγάλωσε όλους κι έγραψε μεταξύ άλλων και το πασίγνωστο  παραμύθι “Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα“ που έμεινε γνωστό για τη φράση «Μα ο βασιλιάς είναι γυμνός!» η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά και σήμερα, θα λέγαμε ότι το έγραψε έχοντας τον Τραμπ κατά νου, ο οποίος όπου κάτσει και όπου σταθεί επιβεβαιώνει τον τίτλο του γυμνού βασιλιά.

 

Αυτός ο θρασύς αρνητής της κλιματικής αλλαγής και λάτρης του «beautiful clean coal» δυστυχώς δεν είναι μόνος.

 

Η βαθμολογία των G7 για τις επιδόσεις τους στα ορυκτά καύσιμα είναι απαράδεκτη[vi], αφού ακόμη επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα με 100 δις δολάρια ετησίως!

Κι έτσι φτάνουμε στο αδιέξοδο, στην κόντρα επιστήμης και παλιάς οικονομίας, στην κόντρα της λογικής με το τυφλό κέρδος, στην κόντρα του νέου με το παλιό.Η πλήρης και ανεπιφύλακτη αποδοχή της επιστήμης και επομένως της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής, θα σήμαινε αυτόματη απόρριψη των ορυκτών καυσίμων και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που συνιστούν το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής:

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση μαζί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας λύσης για την μείωση των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας γιατί μπορούν να προσφέρουν πάνω από το 90 τοις εκατό της απαιτούμενης μείωσης των εκπομπών CO2 για να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του IRENA Adnan Z. Amin.[vii]

Και αυτό απλά δεν μπορεί να γίνει, επειδή η αυτοκρατορία των ορυκτών καυσίμων είναι πανίσχυρη. Κι έτσι συνεχίζουμε να διαβάζουμε τα διάφορα ευτράπελα που προσπαθούν να απαξιώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως, δεν είμαστε στο 1980, ούτε στο 2000 αλλά κοντεύουμε το 2020.

Και σήμερα ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Χάσαμε τη δικαιολογία, ότι τόσο ξέραμε τόσα κάναμε.

Σε κάθε απόφαση μας το 97% των κλιματικών επιστημόνων φωνάζουν στα αυτιά μας «παρ’ το αλλιώς»


Και ο μετασχηματισμός σε μια πράσινη οικονομία μηδενικού άνθρακα δεν είναι το πικρό φάρμακο που καλούμαστε να πάρουμε για να σωθούμε.

Το αντίθετο! Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα κόσμο τον οποίο έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει.

Ένα κόσμο όπου για κάθε μας ενέργεια το πρωταρχικό κριτήριο θα είναι η βιωσιμότητα της.

Η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση δεν θα κάλυπτε μόνο τους κλιματικούς στόχους, αλλά θα είχε μοναδικά θετικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα για όλους, μέσα από μια νέα οικονομία, όπως η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχιας που πλήττει 1 δισεκατομμύριο συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου άλλων τόσων.

 

Κι ενώ είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, με τις επιλογές μας μπορούμε όχι απλά να επιβιώσουμε, αλλά να φτιάξουμε αυτόν το καλύτερο κόσμο των τραγουδιών.

 

Για να γίνει αυτό όμως, όπως λέει και ο Άρθουρος Ζέρβος, Πρόεδρος της REN21:

«Για να γίνει η ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να υπάρξει πολιτική ηγεσία από τις κυβερνήσεις - για παράδειγμα με τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, τις επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές και την καθιέρωση φιλόδοξων στόχων και πολιτικών για τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές. Χωρίς μια τέτοια πολιτική ηγεσία, θα είναι δύσκολο για τον κόσμο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για το κλίμα ή τη βιώσιμη ανάπτυξη»,

 

Δηλαδή αυτός ο προϋπολογισμός άνθρακα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο δεν έχουμε ούτε τα ποσοτικά ούτε τα χρονικά περιθώρια να παίξουμε.

Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της ανθρωπότητας κι αν δεν τον τηρήσουμε, μετά τίποτε δεν θα έχει σημασία.

 

Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας, επιβεβαιωμένο από την επιστήμη, όχι απλά να σωθούμε αλλά να βγούμε και κερδισμένοι από την τέλεια κρίση στην οποία έχουμε οδηγήσει τους εαυτούς μας.

 

Δηλαδή ακόμη μπορούμε να βάλουμε το νικητήριο γκολ, στο 90’ κυριολεκτικά.

Το μόνο που χρειάζεται είναι κοινός νους.

 

Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε αν και κατά πόσο είμαστε Homo Sapiens.

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

(Δημοσιεύτηκε στο GREEK ENERGY 2018)