IPCC : Οι άνθρωποι πίσω από τα ψυχρά νούμερα της κλιματικής αλλαγής

30 07 2018 | 11:52

Από τότε που ιδρύθηκε το 1988, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε πέντε "εκθέσεις αξιολόγησης" ( Assessment Reports - AR) σχετικά με την κατάσταση του κλίματος με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Μία έκτη έκθεση (AR6) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022, για την οποία η IPCC εξέδωσε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για συντάκτες, ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για την έκθεση AR6, η IPCC έχει επιλέξει 721 συγγραφείς, που αντιπροσωπεύουν 90 διαφορετικές εθνικοτήτες. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχει η IPCC, το Carbon Brief αποκαλύπτει το συνδυασμό εθνικοτήτων και φύλων μεταξύ των δημιουργών, καθώς και των οργανισμών και φορέων από τους οποίου προέρχονται.

Εθνικότητα

Η IPCC καταγράφει τους συγγραφείς στα πλαίσια των τριών ομάδων εργασίας της:

  • Ομάδα Εργασίας I (WG1): "Η Βάση της Φυσικής Επιστήμης",
  • Ομάδα εργασίας II (WG2): "Επιπτώσεις, προσαρμογή και τρωτότητα", και
  • Ομάδα Εργασίας III (WG3): "Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

Η χώρα με τους περισσότερους συγγραφείς συνολικά και στις τρεις ομάδες εργασίας, είναι οι ΗΠΑ με 74. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία που μοιράζονται την δεύτερη θέση με 45 συγγραφείς η καθεμία. To top 5 συμπεριλαμβάνει και την Αυστραλία και την Κίνα με 37 συγγραφείς η καθεμία.

Συνολικά, η πλέον εκπροσωπούμενη ήπειρος είναι η Ευρώπη με 229 συγγραφείς, η Ασία δεύτερη με 173 και η Βόρεια Αμερική τρίτη με 128. Αφρική, Ωκεανία και Νότια Αμερική ακολουθούν με 82, 55 και 54 συγγραφείς, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την IPCC, το 44% των συγγραφέων της έκθεσης AR6 είναι πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών και χωρών με «οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο», ποσοστό υψηλότερο της έκθεση AR5 που ήταν στο 37%.

Ισορροπία μεταξύ φύλων

Από τους 721 συγγραφείς της έκθεσης AR6, το 67% είναι άνδρες και το 33% γυναίκες. Αυτό συγκρίνεται με το 79% και 21% αντίστοιχα της έκθεσης AR5.

Όσον αφορά στις ομάδες εργασίας, η WG2 έχει την καλύτερη ισορροπία φύλων με 59% άνδρες και 41%  γυναίκες, ενώ ακολουθεί η WG3, 69% με 31% και τέλος η WG1 με73%  και 27% αντίστοιχα .

Όσον αφορά τις χώρες με τουλάχιστον 10 συγγραφείς, η μεγαλύτερη χώρα που εκπροσωπείται με περισσότερους άνδρες είναι η Νότια Αφρική, με 11 άνδρες (79%) και τρεις γυναίκες (21%), ακολουθούμενη στενά από την Ιαπωνία (78% με 22%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι χώρες με τη μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση είναι η Ισπανία, με 10 γυναίκες (59%) και επτά άνδρες (41%) και ο Καναδάς με 10 άνδρες (48%) και 11 γυναίκες (52%).

Κατά την 47η σύνοδο της IPCC το Μάρτιο του τρέχοντος έτους στο Παρίσι, η ομάδα IPCC ενέκρινε τη δημιουργία μιας "ομάδας εργασίας" με στόχο την "Ανάπτυξη πλαισίου στόχων και δράσεων για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων και την αντιμετώπιση του στο πλαίσιο της IPCC ".

Οργανισμοί

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συγγραφείς δεν πληρώνονται για την συνεισφορά τους στην IPCC, επομένως, εκτός από κάποιους ανεξάρτητους ή συνταξιούχους επιστήμονες, κάθε συντάκτης της έκθεσης AR6 είναι εργαζόμενος ενός τουλάχιστον οργανισμού.

Τρεις οργανισμοί βρίσκονται στην κορυφή με εννέα συγγραφείς: το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων ( International Institute for Applied Systems Analysis -IIASA) στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας ( National Center for Scientific Research CNRS) στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, ακολουθούν δύο οργανισμοί με οκτώ συγγραφείς ο καθένας: η Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA) στις ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.

Πιο αναλυτικά, καθώς και γραφήματα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Του Robert Mc Sweeney

Πηγή: Carbon Brief

Περισσότερα: