Η ΙΚΕΑ καταργεί τα πλαστικά μίας χρήσης μέχρι το 2020
Η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης επίπλων στον κόσμο έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από τα καταστήματα και τα εστιατόρια της έως το 2020. Η πρωτοβουλία αναγγέλθηκε υπό το πρίσμα των αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών γύρω από τη πλαστική ρύπανση, ιδιαίτερα στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ikea, τα πλαστικά καλαμάκια, τα πιατάκια, τα φλιτζάνια, οι τσάντες και τα κύπελλα με πλαστική επικάλυψη, θα καταργηθούν μέχρι το 2020, και όπου είναι δυνατόν, θα αντικατασταθούν από φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.
Επιπρόσθετα, με ορίζοντα το 2020 η εταιρεία σκοπεύει να έχει εξασφαλίσει ότι όλα τα πλαστικά προϊόντα της θα βασίζονται σε ανακυκλωμένα υλικά και έχει επενδύσει στη δική της μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών για το σκοπό αυτό. Ως μέρος του μακροπρόθεσμου οράματός της, η Ikea στοχεύει να γίνει "κυκλική" και εντελώς θετική για το κλίμα - δηλαδή σκοπεύει να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες ή ανακυκλωμένες πρώτες ύλες για τα προϊόντα της έως το 2030.
Η Ikea είναι επίσης γνωστή για την έμφαση που δίνει στην εμπορία προϊόντων που βοηθούν τους καταναλωτές να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Αυτά περιλαμβάνουν ακροφύσια βρύσης που μειώνουν την κατανάλωση νερού, και ηλιακούς συλλέκτες. Οι ηλιακοί συλλέκτες διατίθενται σε 5 αγορές, αλλά η εταιρεία προτίθεται να επεκτείνει την προσφορά τους σε 29 αγορές έως το 2025.
Σύμφωνα με τον Torbjörn Lööf, διευθύνοντα σύμβουλο της Inter Ikea group, η αλλαγή θα είναι ουσιαστική μόνο εάν δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο μεταξύ των συνεργατών, των προμηθευτών και των πελατών της, με την Ikea να δεσμεύεται να αναλάβει αυτή την ευθύνη.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες έσπευσαν γρήγορα να επαινέσουν την εταιρεία, με την Elena Polisano από την Greenpeace να δηλώνει: «Τώρα περιμένουμε να δούμε κι άλλους μεγάλους λιανοπωλητές να θέτουν φιλόδοξα σχέδια για να μειώσουν την ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων στα ράφια τους. Με την τεράστια ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται κάθε μέρα στις θάλασσές μας και εξαπλώνονται παντού από την Αρκτική στην Ανταρκτική, και στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού, χρειαζόμαστε έντονη δράση - και άμεση».
19 Ιουνίου 2018
Του Tibi Puiu
Πηγή: ZME SCIENCE