Ότι κι αν κάνει ο Trump, η Wall Street τα «χαλάει» με τα ορυκτά καύσιμα.

20 06 2018 | 11:07

Αν ψάχνετε για καλά νέα σχετικά με το κλίμα, μην κοιτάξτε προς τη μεριά της Ανταρκτικής. Οι μελέτες που παρουσιαστήκαν την περασμένη εβδομάδα τεκμηριώνουν ότι ο ρυθμός τήξης των πάγων τριπλασιάστηκε.

Και μην κοιτάτε ούτε προς την Ουάσιγκτον, D.C., όπου η απίθανη επιβίωση του Διευθυντή της EPA (Environmental Protection Agency) Scott Pruitt, εξακολουθεί να αποδεικνύει την πολιτική δύναμη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.


Όμως, μετά το Βατικανό, όπου ο Πάπας αντιμετώπισε ένα συνέδριο γεμάτο στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας και έστειλε το βασικό μήνυμα ότι τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνουν στο υπέδαφος, η επόμενη καλή είδηση έρχεται από τη Wall Street, οι αρχές λειτουργίας της οποίας παραμένουν σταθερές ακόμη και στην εποχή του Trump,

Και το μήνυμα είναι ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει πάψει να είναι το πιο σίγουρο επενδυτικό στοίχημα στον κόσμο.

 

Οι ερευνητές του Institute for Energy Economics and Financial Analysis, δεν στρογγύλεψαν τα λόγια τους στην έκθεση που δημοσιοποίησαν:

 

«Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές καταστάσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας παρουσιάζουν σημαντικά σημάδια πίεσης: τα κέρδη μειώθηκαν, οι ταμειακές ροές μειώθηκαν, οι ισολογισμοί χειροτερεύουν και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώνονται. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει αναγνωρίσει τη συνολική αδυναμία του τομέα, και αυτό φαίνεται στις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία πέντε χρόνια, παρ όλο που η αγορά συνολικά καταγράφει άνοδο».


Η έκθεση IEEFA χαρακτήρισε τη βιομηχανία «αδύναμη όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες» και έθεσε τις βασικές αδυναμίες της, που  είναι

  • (παραδόξως) το Fracking,
  • ο ανταγωνισμός από φθηνές, καθαρότερες, καλύτερες τεχνολογίες και
  • το κίνημα για το κλίμα

Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν: «Ο οικονομικός κόσμος μόλις αρχίζει να κατανοεί τη θεμελιώδη αδυναμία του κλάδου των ορυκτών καυσίμων και ακόμη δεν διακρίνει καθαρά τη δυναμική και την εμβέλεια του παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου αφηγήματος στη Wall Street: ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας ασταθής χρηματοοικονομικός εταίρος ακριβώς τη στιγμη που αυτή βιώνει την πιο δύσκολη δοκιμασία της».

 

Του Bill McKibben στις 19 Ιουνίου 2018


Bill McKibben is Schumann Distinguished Scholar in Environmental Studies at Middlebury College, and a founder of 350.org. He is a member of Grist’s board of directors.
 

Περισσότερα στην Πηγή grist