BNEF: Το 50% του ηλεκτρισμού από άνεμο και ήλιο το 2050. Οι μπαταρίες ξεκλειδώνουν την καθαρή ενεργειακή μετάβαση.

20 06 2018 | 09:15

Ο άνθρακας θα συρρικνωθεί μόλις στο 11% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα μέσα του αιώνα, από το 38% που είναι σήμερα, καθώς το συγκριτικό κόστος μετατοπίζεται καθαρά υπέρ της αιολικής, της ηλιακής και των μπαταριών.


Η δραματική μείωση του κόστους αιολικών και ηλιακών και η εμφάνιση όλο και πιο φθηνότερων μπαταριών που θα επιτρέπουν την αποθήκευση και την εκφόρτωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των διακυμάνσεων της ζήτησης, θα οδηγήσουν σε 50% κάλυψη της ηλεκτρικής ζήτησης από Ήλιο και Άνεμο.

 

Το Bloomberg NEF (BNEF) δημοσίευσε την ετήσια μακροπρόθεσμη ανάλυση για το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας  New Energy Outlook (NEO) 2018.

Η αποτελούμενη από 150 σελίδες έκθεση βασίζεται σε λεπτομερή έρευνα από ομάδα περισσότερων από 65 αναλυτών σε όλο τον κόσμο.


Το BNEF προβλέπει ότι οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί κατά 80% ανά μεγαβάτ-ώρα από το 2010, θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το 2020.


Ο Seb Henbest, επικεφαλής της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για το BNEF και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του NEO 2018, δήλωσε: «Βλέπουμε επενδύσεις $548 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μπαταρίες μέχρι το 2050, τα δύο τρίτα εκ των οποίων σε κεντρικές εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου και ένα τρίτο σε καταναλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων


«Η υλοποίηση της φτηνής αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες θα σημαίνει ότι είναι όλο και πιο δυνατή η κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο, ακόμη και όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει. Το αποτέλεσμα θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές να παίρνουν ολοένα και περισσότερο μερίδιο από τον άνθρακα, το  φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια


Το NEO 2018 εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ 2018 και 2050 θα επενδυθούν 11,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και άλλα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα, όπως η υδροηλεκτρική και η πυρηνική ενέργεια.


Αυτές οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε 17-πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως και εξαπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της αιολικής ενέργειας.

Το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE [1]), από τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 71% έως το 2050, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τον άνεμο στις χερσαίες εγκαταστάσεις θα πέσει κατά 58%. Αυτές οι δύο τεχνολογίες έχουν ήδη καταγράψει μείωση το LCOE τους κατά 77% και 41% αντίστοιχα μεταξύ 2009 και 2018!!


Η Έλενα Γιαννακοπούλου, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικά της Ενέργειας στο BNEF, δήλωσε:

«Ο άνθρακας αναδεικνύεται ο μεγάλος ηττημένος μακροπρόθεσμα, ηττημένος στο κόστος από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά συστημάτων στην μαζική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ηττημένος από τις μπαταρίες και το φυσικό αέριο στην ευελιξία. Το μελλοντικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα αναδιοργανωθεί γύρω από τις φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο άνθρακας θα οδεύει προς την έξοδο


Ο ρόλος του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής θα εξελιχθεί, με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο σε ρόλο εφεδρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά για να καλύπτουν φορτίο βάσης ή ηλεκτροπαραγωγή για όλο το εικοσιτετράωρο.

Η BNEF θεωρεί ότι 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν σε νέες εγκαταστάσεςι φυσικού αερίου. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο φαίνεται να αυξάνεται κατά 15% μεταξύ 2017 και 2050, αν και το μερίδιο της στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται από 21% σε 15%.


Το BNEF θεωρεί ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατά 2% από το 2017 και φτάνουν το ανώτατο όριο τους το 2027 και στη συνέχεια μειώνονται κατά 38% έως το 2050.

Αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα εκπληρώσει τους δικούς της στόχους στην προσπάθεια διατήρησης των παγκόσμιων επιπέδων CO2 κάτω από 450 μέρη ανά εκατομμύριο - το επίπεδο που θεωρεί η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως κόκκινη γραμμή για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου.


Ο Matthias Kimmel, αναλυτής στο BNEF, δήλωσε: «Ακόμη και αν παροπλίσουμε όλα τα εργοστάσια άνθρακα στον κόσμο μέχρι το 2035, ο τομέας της ενέργειας θα εξακολουθεί να είναι εκτός ασφαλούς τροχιάς για το κλίμα, λόγω υπερβολικής χρήσης φυσικού αερίου. Η επίτευξη δύο βαθμών απαιτεί μια λύση μηδενικού άνθρακα».


Λονδίνο και Νέα Υόρκη, 19 Ιουνίου 2018

Περισσότερα:

More information on BNEF’s New Energy Outlook 2018 can be found at https://about.bnef.com/new-energy-outlook/ including a free public report with high-level findings.

CONTACTS

Veronika Henze
Bloomberg NEF
+1-646-324-1596
vhenze@bloomberg.net

Catrin Thomas
Bloomberg NEF
+44-20-3525-0673
cthomas106@bloomberg.net

[1] LCOE covers all cost elements of a new generating project, including development and construction expenses, operations and maintenance, fuel and financing costs.

About Bloomberg NEF

Bloomberg NEF (BNEF), Bloomberg’s primary research service, covers clean energy, advanced transport, digital industry, innovative materials and commodities. We help corporate strategy, finance and policy professionals navigate change and generate opportunities.

Available online, on mobile and on the Terminal, BNEF is powered by Bloomberg’s global network of 19,000 employees in 176 locations, reporting 5,000 news stories a day.