O γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος στο συνέδριο του Economist.

18 06 2018 | 06:51

Στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τον εγχώριο ενεργειακό κλάδο αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Όπως τόνισε, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται “το νέο σύστημα  στήριξης και ανάπτυξης ΑΠΕ, η δυναμική στην έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, οι ενεργειακές κοινότητες, οι νέες αγορές στον ηλεκτρισμό, η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς Φ.Α, η επιτυχής (στο μέτρο των δυνατοτήτων) και προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ,  το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ, το λατομικό νομοσχέδιο, πολύ σύντομα και η γεωθερμία”.

Ο κ. Βερροιόπουλος τόνισε ότι “το γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί – στην μια ή στην άλλη κατεύθυνση το ενεργειακό τοπίο στην πατρίδα μας είναι δεδομένο. Αλλά στο πως θα φτάσουμε τους στόχους, με ποια ένταση θα τους πετύχουμε και προς όφελος ποιων,  εδώ είναι που υπάρχουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο μεταξύ κρατών όσο και μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων”.

Ο γ.γ. ανέλυσε και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον του κλάδου λέγοντας τα εξής:

“Η ζήτηση ενέργειας δεν θα σημειώσει άλματα, τουλάχιστον έως στο 2023,  κυρίως ως απόρροια της «ήπιας» ανάπτυξης, αλλά και της επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Εύχομαι να διαψευστώ και στα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 3% και να έχουμε αντιστρέψει τη δημογραφική κατιούσα. Ο ήπιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης σε συνδυασμό με τα μέτρα εξοικονόμησης πρέπει  να μας κάνει να σκεφθούμε πολύ σοβαρά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αποδοτικότερη εκμετάλλευση των επενδυμένων κεφαλαίων στις υφιστάμενες υποδομές, είτε αυτό αφορά μονάδες παραγωγής, είτε δίκτυα, είτε διυλιστήρια, είτε το κτηριακό μας απόθεμα. Αυτό σημαίνει στην πράξη:

  • Προσεκτικό χρονισμό στην αναμφίβολη αναγκαιότητα  εγκατάστασης νέων μονάδων παραγωγής ΑΠΕ. Χρονισμός που θα λαμβάνει υπόψη του το κόστος κάθε τεχνολογίας.
  • Στήριξη των υφιστάμενων θερμικών μονάδων είτε είναι ΦΑ είτε λιγνιτικών
  • Προσεκτικός σχεδιασμός της αγοράς Φ.Α,  αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία, ειδικά τώρα που ιδιωτικοποιείται ο ΔΕΣΦΑ, ταχύτατη ολοκλήρωση των δικτύων διανομής στις βασικές πόλεις της χώρας, προσεκτικές και καλά ζυγισμένες αποφάσεις για μελλοντικές επενδύσεις στις υποδομές Φ.Α”.

Παράλληλα, ο κ. Βερροιόπουλος είπε ότι με την εξαίρεση των ΑΠΕ, ίσως και της ηλεκτροκίνησης, οι περισσότερες επενδύσεις το επόμενο διάστημα θα κατευθυνθούν στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας, στην εξοικονόμηση και στα δίκτυα.

Πρόσθεσε πως “από αυτό τον καταιγισμό επενδύσεων η χώρα μας πρέπει να προσπορισθεί τη μέγιστη κατά το δυνατόν προστιθέμενη αξία. Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες σαν και αυτή με τις τεχνολογίες ΑΠΕ.  Η αύξηση της εγχώριας αξίας ως ευχή δεν αρκεί, χρειάζονται πολιτικές από την πολιτεία και στοίχιση των ενεργειακών φορέων στην πολιτική αυτή. Αυτές οι πολιτικές για τη δεκαετία 20-30 θα περιγράφει ο ενεργειακός σχεδιασμός. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μερικές από αυτές.

Πρώτα η ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση, στις οποίες η χώρα διαθέτει γνώση, βιομηχανία και μαστορική. Συνεπώς το πλήθος των επενδύσεων πρέπει να κατευθυνθεί εκεί. Ο σχεδιασμός μας μιλά για ριζική ενεργειακή αναβάθμιση 25.0000 κατοικιών το έτος. Δεν αρκεί για να πιάσουμε το στόχο του 30%. Απαιτείται από το 2025 και μετά ο ρυθμός να ανέβει στις 50.000 κατοικίες ετησίως. Μιλάμε για επενδύσεις πλέον του ενός δις το έτος με το 90% αυτών να μένουν στη χώρα.  Χρειάζεται όμως να σχεδιάσουμε σωστά, ανάμεσα στα άλλα να σπάσουμε τις απίθανες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που επιβάλλει το βαθύ σύστημα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Χρειαζόμαστε γρήγορα, μεγάλες και μακρόπνοες επενδύσεις στα δίκτυα από τους διαχειριστές. Διαθέτουν κεφάλαια ή μπορούν να δανειοδοτηθούν εύκολα.  Κεφάλαια που αν έπεφταν μέσα στη κρίση θα μετρούσαν σήμερα σε κάποιο ποσοστό του ΑΕΠ. Οι επενδύσεις όμως σε παραδοσιακά ή έξυπνα δίκτυα πρέπει να συνεισφέρουν στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.  Είναι αδιανόητο από όλη αυτή τη διαδικασία μετάβασης να καταστούμε απλοί λήπτες προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό. Οι ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών οφείλουν να οργανώσουν και να αναπτύξουν συγκροτημένες δομές  έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια μας άλλα και με το αξιολογότατο εγχώριο δυναμικό μας σε μικρές ή μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Από τις αποφάσεις σε επίπεδο αγορών αλλά και από δικούς μας σχεδιασμούς θα καθορισθεί το καύσιμο που θα κινούμαστε τις επόμενες δεκαετίες. Δύσκολα η Ευρώπη θα αποχωριστεί τους κινητήρες καύσης. Στηρίζονται σε αυτούς μεγάλα τμήματα της οικονομίας της. Μην εκπλαγείτε αν η διείσδυση των ηλεκτροκινητήρων γίνει όχι τόσο γρήγορα όσο διακηρύσσεται τώρα, παρόλο που αυτοί αποτελούν αναμφίβολα το μέλλον. Η ένταση της μετάβασης δεν φαίνεται ότι ακολουθεί τους στόχους των Βρυξελλών. Παρόλο που ένα σημαντικό μέρος της ενέργειά μας και της οικονομίας μας είναι συνδεδεμένο με τη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κέρδος μας ως χώρα μειώνεται από την έλλειψη αντίστοιχης βιομηχανίας.

Παρόλα αυτά φαίνεται αναπόδραστη εξέλιξη ο εξηλεκτρισμός του συστήματος θέρμανσης και ψύξης που μαζί με την ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσουν τη μείζονα αλλαγή στο ενεργειακό τοπίο. Αυτό σημαίνει ότι πριν  το 2030 θα απαιτηθεί να έχουμε ένα ικανό δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα για να να ανταπεξέρθουν στις ανάγκες της αυξανόμενης ζήτησης.

Τα διυλιστήρια αν θέλουν να επιζήσουν θα πρέπει να γίνουν καινοτόμα ενεργειακά κέντρα παραγωγής κάθε είδους ενέργειας από προηγμένα βιοκαύσιμα μέχρι παραγωγή συσσωρευτών, κυψελών υδρογόνων, εναλλακτικών καυσίμων κλπ.

Το τοπίο αλλάζει, το ζήτημα για τη χώρα μας είναι αν θα δράσουμε ενεργά με γνώμονα την ενεργειακή μας ασφάλεια, τη φθηνή ενέργεια, το καθαρότερο περιβάλλον την ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ευημερία της κοινωνίας", κατέληξε ο κ. Βερροιόπουλος.

Πηγή Energypress

ΥΠΕΝ