Χαντάβας (Enel Green Power): Προορισμός πράσινων επενδύσεων η Ελλάδα - Μετά τον Καφηρέα, επιδίωξή μας οι επόμενες επιτυχίες

29 05 2020 | 15:42

Την πεποίθησή του για τις σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου φωτοβολταϊκών (Solar Power Europe) κύριος Αριστοτέλης Χαντάβας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Greece FDI Report της γερμανικής εφημερίδας Die WELT.

Απόδειξη της παραπάνω αντίληψης και ταυτόχρονα έμπρακτη αναγνώριση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει Ελλάδα, συνιστά ο Καφηρέας, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών στην χώρα, με συνολική ισχύ περίπου 154 MW, όπως ανέφερε ο ίδιος. “Η απόφαση να επενδύσουμε στην Ελλάδα λήφθηκε μια δεκαετία πριν, ως μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να επεκταθεί διεθνώς. Το 2008 αναγνωρίσαμε τον ανεκμετάλλευτο πλούτο των ανανεώσιμων πόρων της χώρας και έκτοτε ακολουθήσαμε μια υγιή οικονομική και βιομηχανική στρατηγική που μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε εμπόδια, καταλήγοντας στην υλοποίηση του έργου του Καφηρέα”.

Παρουσιάζοντας περί τίνος πρόκειται, ο κύριος Χαντάβας ανέφερε πως ο Καφηρέας αποτελεί μια επένδυση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται στον Δήμο Καρύστου (Εύβοια).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Enel Green Power ανέφερε πως πρόσφατα η εταιρεία κέρδισε σε διαγωνισμό να κατασκευάσει ένα πάρκο στην Βέροια, ενώ ταυτόχρονα, η εταιρεία μετράει ήδη ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο στην κατηγορία των ΑΠΕ, της τάξης των 470 MW εγκατεστημένης ισχύος. Οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές αν λάβει κανείς υπόψη του, τους στόχους του ΕΣΕΚ για 35% μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μέχρι το 2030. Σε ότι δε αφορά τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, αυτά εστιάζουν κυρίως στην ανάπτυξη σταθμών ηλιακής και αιολικής τεχνολογίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις δυσκολίες και τα “αγκάθια” της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που λειτουργούν ανασταλτικά στην υλοποίηση τέτοιου είδους επενδύσεων, ο κύριος Χαντάβας επεσήμανε τα βασικά προβλήματα συνιστούν οι αβεβαιότητες και τα εμπόδια που χαρακτηρίζουν το οικείο ρυθμιστικό πλαίσιο. “Χρειάζονται δίκαιοι και διαφανείς κανόνες αγοράς, καθώς αυτά διευκολύνουν τις επενδύσεις”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Επ' αυτού, πρόσθεσε ακόμη, πως ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα προωθούσε τις εταιρικές συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας – τα λεγόμενα corporate PPAs – θα πρέπει να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει, καθώς καθιστά ευκολότερο για τους πελάτες να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες αξιοποιώντας τις εγχώριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Τέλος, απευθυνόμενος στους ενδιαφερόμενους επενδυτές που έχουν πρόθεση να εμπλακούν στην ελληνική αγορά, συνέστησε την σημασία διαμόρφωσης ενός στέρεου business plan με ισχυρή στόχευση στα στοιχεία της βιωσιμότητας και της καινοτομίας.

“Ο δρόμος για να πετύχουμε τους στόχους διαπερνάται από ένα βασικό σκεπτικό: Διατηρούμε την βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας”, είπε, αναφερόμενος στο business spirit της Enel Green Power στην Ελλάδα.

 

 

 

29 Μαϊου 2020

energypress