ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ 2018

15 06 2018 | 09:30

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αιολικής Ενέργειας, Global Wind Day, που εορτάζεται στις 15 Ιουνίου σε όλο τον πλανήτη, αποσκοπεί να ενημερώσει και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα και την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών.

Η παγκόσμια αυτή Ημέρα έχει ανακηρυχθεί ως τέτοια από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWEC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η αιολική ενέργεια είναι πλέον μια παγκόσμια ιστορία επιτυχίας. Προσφέρει 260.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1,15 εκατομμύρια.

Παράλληλλα, Παρέχει στον πλανήτη καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Μετά από ένα έτος ρεκόρ αιολικών εγκαταστάσεων το 2017, η Ευρώπη έχει εγκατεστημένη ισχύ 169 GW. Ο άνεμος παρέχει σήμερα το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης: 44% στη Δανία, 22% στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν το 10% της ηλεκτρικής κατανάλωσης προήλθε από τα αιολικά της πάρκα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν σήμερα 539 GW αιολικών πάρκων. Τέσσερεις πολιτείες των ΗΠΑ διασφαλίζει περισσότερο από το 30% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο, όπως και η Ουρουγουάη και το κράτος της Νότιας Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργάνωσε, συμμετείχε ή υποστήριξε μια σειρά δράσεων που τις ενέταξε στους εορτασμούς για την σημερινή Ημέρα. Πληροφορίες για αυτές μπορείτε να βρείτε στο νέο της site. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ήταν και οι ακόλουθες:

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε:

«Με πρωτοβουλία των διεθνών οργανώσεων αιολικής ενέργειας, όλος ο πλανήτης εορτάζει σήμερα, 15 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις, διότι με τον τρόπο αυτό τοποθετεί ισότιμα την πατρίδα μας στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς αιολικής κοινότητας. Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους φίλους μας της WindEurope, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε στην παρουσία μας στα ευρωπαϊκά όργανα της αιολικής ενέργειας.

Έχουμε ισχυρούς λόγους για αυτό. Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία.

Αυτό το μήνυμα θέλουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά. Για αυτό προσπαθούμε να ανανεωθούμε. Εδώ και λίγες ημέρες η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ένα νέο σύγχρονο λογότυπο. Σήμερα, «σηκώσαμε» το νέο μας web site που έρχεται να προστεθεί δίπλα στην παρουσία της ΕΛΕΤΑΕΝ στα κοινωνικά δίκτυα linkedin και twitter την οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω ότι προσπαθούμε να έχουμε την ΕΛΕΤΑΕΝ ανοιχτή στον κόσμο και τον κλάδο μας. Να μπαίνει διαρκώς φρέσκος άνεμος που θα την ανανεώνει και θα ανανεώνει και εμάς. Φιλοδοξούμε, ο επιστημονικός, επιχειρηματικός και επαγγελματικός κλάδος της αιολικής ενέργειας να έλθει ακόμα πιο κοντά της, να γίνει μέλος της και να τη στηρίζει.»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του GLOBAL WIND ENERGY COUNCIL- GWEC και της WINDEUROPE

 

Ο τοπικός αντίκτυπος της αιολικής ενέργειας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ημέρας ανέμου 2018

Από μια περιθωριακή τεχνολογία, η αιολική ενέργεια είναι σήμερα ένα παράδειγμα παγκόσμιας επιτυχίας. Η αιολική βιομηχανία δημιούργησε  260.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και 1,15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του ανέμου, μια ευκαιρία για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να μάθουν περισσότερα και να δείξουν την υποστήριξή τους στην αιολική ενέργεια. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν στους πολίτες την αιολική τεχνολογία καθώς και την προσφορά τους στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η εφοδιαστική αλυσίδα της αιολικής ενέργειας παρέχει οφέλη σε πολλές περιφέρειες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και πολλών οικονομικά λιγότερο ευνοημένων. Πολλοί πολίτες ωφελούνται από την συνιδιοκτησία αιολικών πάρκων. Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν επίσης στην τοπική οικονομική ανάπτυξη μέσω των φόρων που καταβάλλουν στις τοπικές κυβερνήσεις, καλύπτοντας μέχρι και το 25% των δημοτικών εσόδων.

Η αιολική βιομηχανία έχει φέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις παραδοσιακές βιομηχανίες. Ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες  π.χ. στη βόρεια Ισπανία και στη βόρεια Πολωνία κατασκευάζουν πυλώνες, θεμέλια, γερανογέφυρες και τα ειδικά πλοία που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες στη θάλασσα.  Ακόμη και  οικονομίες που στηρίζονται στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο επωφελούνται από την αιολική ενέργεια:  το Νέο Μεξικό έχει επενδύσει 2,4 δισ. Ευρώ στον αιολικό κλάδο και υποστηρίζει 4,000 θέσεις εργασίας. Στις ΗΠΑ συνολικά, ο τεχνίτης ανεμογεννητριών είναι ένα από τα δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα της χώρας. Το ίδιο και στον Καναδά. Η Αλμπέρτα επενδύει € 5,4δις σε νέα έργα αιολικής ενέργειας στην επαρχία της. Από αυτά τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν τοπικά και θα δημιουργηθούν συνολικά 15,000 έτη απασχόλησης έως το 2030.

Η αιολική ενέργεια παρέχει στον κόσμο καθαρή και φθηνή ενέργεια. Μετά από ένα χρόνο ρεκόρ αιολικών εγκαταστάσεων το 2017, η Ευρώπη έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 169 GW. Ο άνεμος παρέχει τώρα το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, ενώ φτάνει στο 44% στη Δανία και στο 22% στη Γερμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν σήμερα 539 GW εγκατεστημένης αιολικής ισχύος. Τέσσερεις Πολιτείες των ΗΠΑ καλύπτουν περισσότερο από το 30% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο, όπως και η Ουρουγουάη και η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας.

 

λογο
 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:

«Η χερσαία αιολική ενέργεια είναι πλέον η φθηνότερη πηγή νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν απέχει πολύ, με το κόστος της να έχει μειωθεί  πάνω από 60% σε τρία χρόνια. Τώρα είναι ευκολότερη και φθηνότερη η ενσωμάτωση της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα. Ως ένας τοπικός ανεξάντλητος πόρος, ο άνεμος επίσης σημαίνει πολύ λιγότερες δαπάνες σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Και φυσικά σημαίνει λιγότερο CO2 και καθαρότερο αέρα. Εισφέρει 36 δισ. Ευρώ στο Α.Ε.Π της Ε.Ε. και συμμετέχει με 8 δισ. Ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Ο  άνεμος έχει αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο. Είτε δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είτε μέσω της συνεισφοράς των αιολικών πάρκων στους τοπικούς δήμους, η αιολική ενέργεια έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες της Ευρώπης».

Ο Γενικός Γραμματέας του GWEC, Steve Sawyer, δήλωσε:

«Η αιολική ενέργεια όχι μόνο παρέχει καθαρή, χωρίς εκπομπές διοξειδίου τυ άνθρακα ηλεκτρική ενέργεια, ενισχύει την τοπική βιομηχανία και απασχόληση και προσελκύει εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις, αλλά είναι μια γραμμή ζωής για αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Από το δυτικό Τέξας μέχρι τη βορειοανατολική Βραζιλία. από το Cape της Νότιας Αφρικής έως το παράκτιο Μαρόκο,  από το Xinjian, το Gansu και την Μογγολία στην Κίνα έως την Αϊόβα, το Κάνσας και τη Νότια Ντακότα στις ΗΠΑ και έως το νότιο μισό της Ινδίας, η αιολική ενέργεια δημιουργεί θέσεις εργασίας τοπικά που δίνουν μια ευκαιρία στις νεότερες γενιές για απασχόληση σε καλές θέσεις εργασίας κοντά στην πατρίδα τους, αντί να μεταναστεύσουν σε μεγάλες πόλεις, οπουδήποτε και να ζουν. Η αξία της οικοδόμησης ζωντανών αγροτικών οικονομιών δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε αριθμούς, αλλά μέσα από την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των κοινοτήτων που επιτυγχάνουν, σε έναν κόσμο από τον οποίο απουσιάζουν δραματικά και τα δύο
».
 
Φέτος, η WindEurope και η GWEC προκήρυξαν έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας για να «συλλάβουν τη δύναμη του ανέμου» στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ανέμου. Οι νικητές για τις τρεις κατηγορίες (τοπικός αντίκτυπος, τόνωση της οικονομίας και αιολικό όραμα) θα ανακοινωθούν σήμερα.


Η Παγκόσμια Ημέρα του Αέρα είναι παγκόσμια εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Είναι μια μέρα για να ανακαλύψουμε την αιολική ενέργεια, τη δύναμή της και τις δυνατότητες που προσφέρει για να αναμορφώσουμε τα ενεργειακά μας συστήματα, να απανθρακοποιήσουμε τις οικονομίες μας και να ενισχύσουμε τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Αέρα είναι μια συντονισμένη δράση μεταξύ του WindEurope και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και των εθνικών ενώσεων αιολικής ενέργειας για την εξοικείωση των πολιτών με την αιολική ενέργεια μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ο εθνικός εκπρόοσωπος.