32% Ανανεώσιμες για το 2030. Μετά απο ολονύχτια διαπραγμάτευση

14 06 2018 | 09:10

ο Επίτροπος έγραψε στο Twitter  σήμερα το πρωί στις   06:42 - 14 Jun 2018

Πριν από 2 ώρες

Deal! New 32% renewables target for 2030. Renewables are good for Europe, and today, Europe is good at renewables. This deal is a hard-won victory in our efforts to unlock the true potential of Europe's clean energy transition. Thank you all!

Συμφωνήθηκε απαγόρευση του Φοινικέλαιου μέχρι το 2030!

14% Ανανεώσιμες στις μεταφορές μέχρι το 2030.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗς GREENPEACE

 

ΕΥΡΩΠΗ: ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

 

Το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
ανοίγει τον δρόμο για τη μαζική συμμετοχή πολιτών στην παραγωγή ενέργειας

 

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς τα ξημερώματα, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

 

Η νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ΑΠΕ διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στον τομέα της ενέργειας, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους και δίνοντάς τους σημαντικό έλεγχο στην ενέργεια που θα παράγουν οι ίδιοι. Νοικοκυριά, δήμοι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, αλλά και ενεργειακές κοινότητες, θα μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια, χωρίς να απειλούνται από άδικη φορολογία, υπέρμετρες χρεώσεις ή γραφειοκρατικά εμπόδια. Για πρώτη φορά μάλιστα στην Ευρώπη, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων (συνεταιρισμών) στον τομέα της ενέργειας. Εξίσου σημαντικά, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των καθαρών πηγών ενέργειας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

 

Η πραγματική νίκη σήμερα είναι ότι η συμφωνία για πρώτη φορά αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν ενεργά στην ενεργειακή επανάσταση που συντελείται στην Ευρώπη. Ο τομέας ενέργειας από σήμερα πλέον παύει και επίσημα να ανήκει σε λίγες μεγάλες ενεργειακές εταιρίες. Νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, ΟΤΑ, όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, παράγοντας και καταναλώνοντας τη δική τους καθαρή ενέργεια. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που αλλάζει το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.”, δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Ωστόσο, ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 32% έως το 2030, είναι τόσο χαμηλής φιλοδοξίας που θα ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα”, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

 

Ο στόχος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 32% έως το 2030 απέχει σημαντικά από την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Σε αυτό συνετέλεσε η αρνητική στάση των υπουργών ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών υπονόμευαν τη φιλοδοξία του στόχου στο τελικό κείμενο. Χαρακτηριστικότερο από όλα ίσως είναι η άρνηση του Συμβουλίου να δεχθεί τον στόχο 35% που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Η Greenpeace καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να:

  • ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, υπογράφοντας τις υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν.
  • εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα συμβατό με τις κλιματικές δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού και συγκεκριμένα τον στόχο του 1,5°C

 

 

Στις 4 Ιουνίου το e-mc2 έγραφε:

Φαίνεται πως οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επόμενη δεκαετία, συμφωνώντας σε έναν στόχο 30-33% για το 2030, σύμφωνα με πηγές του Euractiv.


Οι διαπραγματευτές των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - συμφώνησαν στο περίγραμμα των κατευθυντήριων γραμμών της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης νομοθετικών μέτρων για την καθαρή ενέργεια, που μεταξύ άλλων αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ κατά 40% στο τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της οδηγίας αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια ενός τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων «τριμερούς διαλόγου» που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Ιανουάριο υπέρ της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% του ενεργειακού μίγματος της ΕΕ έως το 2030, θέτοντας το σκηνικό για αντιπαραθέσεις στις συνομιλίες καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν δεχτεί στόχο 27% μόλις τον Δεκέμβριο του 2017.


Η Βουλγαρία, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προήδρευσε των συνομιλιών την Πέμπτη και εκπροσώπησε τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα πίσω από κλειστές πόρτες στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε μια συμβιβαστική πρόταση μαζί με τη βουλγαρική Προεδρία, η οποία είχε δύο επιλογές:

 

  • Στόχο 30-31% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, που είναι πολύ χαμηλότερος από το αίτημα του Κοινοβουλίου για επίτευξη στόχου 35%, αλλά σε αντάλλαγμα, θα καλυφθούν τα περισσότερα από τα άλλα αιτήματά του Κοινοβουλίου - όπως η προώθηση της «αυτοκατανάλωσης» από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού επιμέρους στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα θέρμανσης και ψύξης (το Κοινοβούλιο ζητάει ένα 2% ετήσια αύξηση που θα είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ, από τον ενδεικτικό στόχο του 1% που πρότεινε η Επιτροπή).
  • Στόχο 32-33%, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 αλλά το Κοινοβούλιο θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για τις άλλες απαιτήσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δεύτερη επιλογή, ανέφερε η πηγή, υποστηρίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος της πρώτης επιλογής ήταν πολύ χαμηλός σε σύγκριση με το αίτημα των βουλευτών του ΕΚ για την επίτευξη στόχου 35%.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ποσοστό 32-33% κατατίθεται στο τραπέζι», δήλωση η πηγή, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις πιθανότητες ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την οδηγία κατά τη διάρκεια ενός τελικού γύρου "τριμερούς διαλόγου στις 13 Ιουνίου.