Συγκρούσεις και κλιματικές καταστροφές οι αιτίες της παιδικής εργασίας.
Το 2017, 152 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών εργάζονταν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization) που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
Τα περισσότερα εργάζονται στη γεωργία και ο αριθμός τους αυξάνεται, σύμφωνα με δήλωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
«Μετά από χρόνια σταθερής υποχώρησης, η παιδική εργασία στη γεωργία άρχισε να αυξάνεται και πάλι τα τελευταία χρόνια, οδηγούμενη εν μέρει από την αύξηση των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών».
«Αυτή η ανησυχητική τάση όχι μόνο απειλεί την ευημερία εκατομμυρίων παιδιών αλλά και υπονομεύει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας και φτώχειας».
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει στόχο τον τερματισμό όλων των μορφών παιδικής εργασίας μέχρι το 2025.
Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με την παιδική εργασία:
- Σχεδόν το μισά παιδιά εργάζονται στην Αφρική, περίπου 72 εκατομμύρια παιδιά.
- Η εξάπλωση της παιδικής εργασίας είναι κατά 77% υψηλότερη σε χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις.
- Σχεδόν τα μισά παιδιά εργάζονται σε επικίνδυνες δραστηριότητες όπως οι κατασκευές, η γεωργία, η εξόρυξη και η κατασκευή τούβλων και πέτρας.
- Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στη γεωργία αυξήθηκε από 98 εκατομμύρια το 2012 σε 108 εκατομμύρια το 2017.
- Τα παιδιά που εργάζονται σε αγροκτήματα, πεδία, ορυχεία, σπίτια και εργοστάσια μπορούν να εκτεθούν σε τοξικά φυτοφάρμακα, ενώ αναγκάζονται να μεταφέρουν βαριά φορτία και να εργάζονται για πολλές ώρες.
Πηγή: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
Ρεπορτάζ Lin Taylor @linnytayls,
Μοντάζ: Claire Cozens.
Πηγή Thomson Reuters Foundation, Ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Thomson Reuters που καλύπτει Ανθρωπιστικά θέματα, Συγκρούσεις, Δικαιώματα γης και ιδιοκτησίας, Σύγχρονη δουλεία και Εμπορία ανθρώπων, Ισότητα των φύλων, Κλιματική αλλαγή και αντοχή
Επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://news.trust.org για περισσότερες ιστορίες
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018
(Ίδρυμα Thomson Reuters)