Η αποθήκευση ενέργειας «κλειδί» για τη λειτουργία των ΑΠΕ.
Αποκαλυπτική μελέτη του ΕΜΠ και της ΡΑΕ για τις επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά έργα ανήγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΝ. Έτοιμος για επενδυτική απόφαση ο Γ. Περιστέρης.
Σημαντική εξοικονόμηση δαπανών στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας φέρνει η αποθήκευση ενέργειας, ενώ μόνο με την ανάπτυξη των συστημάτων αντλησιοταμίευσης και συσσωρευτών μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ στο 60% έως το 2030.
Τα παραπάνω προέκυψαν από μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε η ΡΑΕ ο καθηγητής του ΕΜΠ Σταύρος Παπαθανασίου παρουσίασε τα συμπεράσματα της.
Σύμφωνα με αυτήν για να επιτευχθεί ο στόχος του 60% της διείσδυσης ΑΠΕ το 2030 θα απαιτηθεί συνδυασμός συστημάτων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1.500 – 1.750 MW με τα περίπου 1.000 MW να προέρχονται από αντλησιοταμίευση. Το ετήσιο όφελος για το σύστημα ηλεκτρισμού ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ. Με διείσδυση ΑΠΕ της τάξης του 50% θα χρειαστεί αποθήκευσης ισχύος 750 – 1.000 MW με το ετήσιο όφελος να είναι της τάξης των 110 – 120 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ανήγγειλε στο τέλος του μήνα ή αρχές του Ιουνίου το πλαίσιο τιμολόγησης των υβριδικών έργων, ενώ για την επένδυση της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία έκανε γνωστό ότι θα υποβάλλει αίτημα στην Ευρ. Επιτροπή για ειδικό πλαίσιο στήριξης.
Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η επόμενη προτεραιότητα είναι τα επόμενα στάδια απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης συστημάτων ΑΠΕ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση δράσεων σε έργα αποθήκευσης ενέργειας και ΑΠΕ.
«Η αποθήκευση ενέργειας συναρτάται με το μοντέλο της ενεργειακής μετάβασης», τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος πρόσθεσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης.
Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης σημείωσε και τα οφέλη των επενδύσεων της αντλησιοταμίευσης στο σύνολο της εθνικής οικονομίας και την υπεραξία που φέρνουν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της επιτάχυνσης του πλαισίου ώστε οι επενδυτές να λάβουν την επενδυτική απόφαση εντός του έτους και τα έργα να αρχίσουν το 2021.
Ο πρόεδρος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Γιάννης Γιαρέντης τόνισε ότι χωρίς την αποθήκευση ενέργειας δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της διείσδυσης ΑΠΕ.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης ζήτησε τη δυνατότητα ώστε και οι διαχειριστές να επενδύουν σε συστήματα αποθήκευσης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Γιώργος Κούβαρης υπογράμμισε τη συμβολή τους στην διάθεση άφθονης και ευέλικτης ενέργειας.