Ώρα για οικολογική επανάσταση στο σχεδιασμό χαλιών και στρωμάτων

11 06 2018 | 10:50

Μπορείτε να φανταστείτε τα βουνά των απορριμμάτων που προκύπτουν από προϊόντα καθημερινής χρήσης στην Ευρώπη; Για να φανταστεί κανείς την ποσότητα των καθημερινών αλλά ογκωδών αντικειμένων, αξίζει να αναφερθεί ότι στου χώρους υγειονομικής ταφής ή σε αποτέφρωση, οδηγούνται 30 εκατομμύρια στρώματα, 16 εκατομμύρια τόνοι ρουχισμού και υφασμάτων, 1,6 εκατομμύρια τόνοι χαλιών και 10 εκατομμύρια τόνοι επαναχρησιμοποιήσιμων επίπλων ετησίως.

Καθώς η πολιτική της ΕΕ μετατοπίζεται σταδιακά  προς μια κυκλική οικονομία, αυτή η περιβαλλοντική αλλά και οικονομική ζημιά γίνεται ένα σοβαρό θέμα που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από τα θεσμικά όργανα. Η πολιτική της ΕΕ Ecodesign Directive που στοχεύει σε βιώσιμες διαδικασίες κατασκευής προϊόντων, μέχρι στιγμής αφορά μόνο στην ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες κ.α.), αφήνοντας εκτός, ένα μεγάλο κομμάτι αντικειμένων, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

Αναγνωρίζοντας αυτή την «τρύπα», οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται τώρα ώστε οι αρχές οικολογικού σχεδιασμού να επεκταθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Μελέτες έχουν διαπιστώσει, ότι τόσο τα περιβαλλοντικά, όσο και τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη μίας επερχόμενης επανάστασης οικολογικού σχεδιασμού είναι τεράστια.

Ο λόγος για τον οποίο το 97% των συνθετικών χαλιών πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη - με αποτέλεσμα την καταστροφή υλικών αξίας 3-4 δις ευρώ ετησίως - είναι ότι σχεδόν όλα τα συμβατικά χαλιά κατασκευάζονται από ένα σύνθετο σύνολο υλικών που είναι μόνιμα κολλημένα μαζί με λατέξ. Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως λόγω των τοξικών χημικών ουσιών που περιέχονται στα υλικά και επειδή ο διαχωρισμός των συστατικών υλικών για ανακύκλωση είτε δεν είναι εφικτός, είτε είναι πολύ δύσκολος, είτε πολύ δαπανηρός.

Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει το καινοτόμο έργο της εφαρμογής αρχών οικολογικού σχεδιασμού για τη δημιουργία προϊόντων που είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Τέλος, οφείλει να τονιστεί ότι για να είναι επιτύχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού πρέπει να θέσει απαιτήσεις για την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων και τη διαχείριση των αποβλήτων. Πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να αφαιρέσουν τα επιβλαβή χημικά από τα προϊόντα τους, και να διασφαλιστεί η υποχρεωτική γνωστοποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων και να βοηθηθούν οι καταναλωτές και η βιομηχανία να κάνουν σωστές επιλογές.

 

25 Απριλίου 2018

Του Ward Mosmuller

Πηγή: EURACTIV

Περισσότερα: Circular Economy    ecodesign      ecodesign directive     Energy & Environment    Waste and Recycling