Η υπερθέρμανση φέρνει μείωση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Που χάνει και που κερδίζει η Ελλάδα.

07 06 2018 | 13:21

Οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες, όποιο κι αν είναι το επίπεδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτό συνάγεται από την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή από αιολική, ηλιακή, υδροδυναμική ενέργεια αλλά και στην θερμοηλεκτρική παραγωγή στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σενάρια για άνοδο 1,5 ° C, 2 ° C και 3 ° C.

Η Νότια Ευρώπη, ιδίως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα επηρεαστούν περισσότερο από τη βόρεια Ευρώπη.

Η αξιολόγηση επικεντρώθηκε σε τρία επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα : 1,5 ° C, 2 ° C και 3 ° C.

Τα πρώτα δύο επίπεδα συμβαδίζουν με τους στόχους που τέθηκαν στη συμφωνία COP21 του Παρισιού, ενώ το τρίτο είναι το πιο πιθανό επίπεδο δεδομένων των σημερινών εθνικών εθελοντικών δηλώσεων(NDC) μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Χρησιμοποιήθηκαν αρκετές κλιματικές προσομοιώσεις με βάση διαφορετικούς συνδυασμούς κλιματικών μοντέλων. Η περίοδος 1971-2000 χρησιμοποιήθηκε ως το κλίμα αναφοράς για τη σύγκριση των μελλοντικών αλλαγών στην παραγωγή ενέργειας.

Συνολικές επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η αλλαγή του κλίματος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες χώρες και στις περισσότερες τεχνολογίες. Οι επιπτώσεις παραμένουν περιορισμένες για υπερθέρμανση 1,5°C και γίνονται περίπου διπλάσιες για 3°C. Οι επιπτώσεις είναι σχετικά περιορισμένες για την ηλιακή και αιολική ενέργεια που μπορεί να μειωθεί έως και 10%, ενώ η υδροηλεκτρική και η θερμοηλεκτρική παραγωγή μπορεί να μειωθούν έως και 20%. Γενικά, οι επιπτώσεις είναι πιο έντονες στη Νότια Ευρώπη από ό, τι στη βόρεια Ευρώπη.

Η αύξηση του μεριδίου της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με τη μείωση της θερμοηλεκτρικής ισχύος (κυρίως ενέργειας από ορυκτά καύσιμα) στο ευρωπαϊκό μίγμα ενέργειας, θα έχει διπλό όφελος: αφενός συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αφ ετέρου καθιστώντας την ηλεκτροπαραγωγή λιγότερο ευάλωτη στην ίδια την κλιματική αλλαγή.

Αιολική ενέργεια

Συνολική μείωση του δυναμικού αιολικής ενέργειας μέχρι 5% προβλέπεται για όλες τις χώρες της ΕΕ στα σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5°C και 2°C εκτός από την Ελλάδα, όπου οι προβλέπεται άνοδος.

Στο σενάριο ανόδου 3°C οι προβλεπόμενες μειώσεις είναι επίσης μέχρι και 5% στις περισσότερες χώρες εκτός από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, όπου οι μειώσεις των μεγεθών αναμένεται να υπερβούν το 5% (πλησιάζοντας το 10% στην Κύπρο).

Ηλιακή ενέργεια

Οι προβλεπόμενες μειώσεις στο δυναμικό ηλιακής ενέργειας στα σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° C και 2 ° C της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι γενικά έως και 5% στις περισσότερες χώρες, εκτός από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου οι μειώσεις θα είναι πολύ μικρές. Στο σενάριο ανόδου 3 ° C, της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι προβλεπόμενες μειώσεις είναι πάλι έως και 5% στις περισσότερες χώρες εκτός από τις χώρες της Βαλτικής, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου οι προβλεπόμενες μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως 10%. Η προβλεπόμενη μείωση του δυναμικού της ηλιακής ενέργειας πιθανώς συνδέεται με την αύξηση του υδρατμών στην ατμόσφαιρα λόγω της υπερθέρμανσης.

Υδροηλεκτρική ενέργεια

Το δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί στη βόρεια, ανατολική και δυτική Ευρώπη και να μειωθεί στη νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία). Γενικά όσο μεγαλύτερη η αύξηση της θερμοκρασίας τόσο μεγαλύτερες οι αλλαγές: οι προβλεπόμενες αλλαγές δεν θα ξεπεράσουν το 10% για 1,5°C, 15% για 2°C ή 20% για θέρμανση 3°C. Οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας θα επωφεληθούν περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, με το προβλεπόμενο μέσο υδροηλεκτρικό δυναμικό να αυξάνεται πάνω από 15% με υπερθέρμανση 3°C.

Τα αποτελέσματα του μοντέλου κρίνονται ως αβέβαια.

Θερμοηλεκτρική παραγωγή ενέργειας

Η ικανότητα των θερμοηλεκτρικών σταθμών που χρησιμοποιούν νερό ποταμών για ψύξη αναμένεται να μειωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του συνδυασμού υψηλότερων θερμοκρασιών νερού και μειωμένων ροών ποταμών το καλοκαίρι.

Γενικά όσο μεγαλύτερη η αύξηση της θερμοκρασίας τόσο μεγαλύτερες οι αλλαγές.

Για τις περισσότερες χώρες, οι μειώσεις είναι 5% για 1.5°C, 10% για 2°C και περίπου 15% για υπερθέρμανση 3°C. Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα επηρεαστούν περισσότερο με 15% - 20% μείωση.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανώς υπερεκτιμημένα, μια και ελήφθη υπόψη μόνο η περίπτωση ψύξης με νερό ποταμών, ενώ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν θαλάσσιο νερό ή αέρα πιθανώς θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην κλιματική αλλαγή.

Ποιοτικά στοιχεία μελέτης.

Οι συγγραφείς τονίζουν τις υποθέσεις της μελέτης τους και δηλώνουν ότι οδηγούν σε αβεβαιότητες, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να εκτιμώνται ποιοτικά. Παρόλα αυτά, ισχυρίζονται ότι οι τάξεις μεγέθους των συμπερασμάτων είναι σωστές και αξιόπιστες. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως για τους τομείς της θερμοηλεκτρικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Οι επιλογές προσαρμογής περιλαμβάνουν αυξημένη απόδοση των μονάδων και αλλαγές των συστημάτων ψύξης.

 
7 Ιουνιου 2018


Πηγή: Tobin et al., 2018. Περιβαλλοντικές Ερευνητικές Επιστολές 13.

 

Daily Planet

ClimateChangePost