Γεωθερμία: ένα βήμα πιο κοντά η ΔΕΗ ΑΝ. με 2 υποψήφιους.

Δύο, και μάλιστα ελληνικών συμφερόντων, είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να συνεργαστεί με στρατηγικό εταίρο για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στα 4 γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας των οποίων έχει την εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από τους 6 ενδιαφερόμενους που είχαν καταθέσει το ενδιαφέρον τους και είχαν περάσει στο δεύτερο γύρο, στη φάση των δεσμευτικών προσφορών (η προθεσμία έληξε την 1η Ιουνίου) προσήλθαν τελικά δύο: Η  Helector S.A. που ανήκει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από κοινού με την «αδελφή» εταιρεία Terna Aioliki Xerovouniou S.A.

Πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία που αφορά την αξιοποίηση, μέσω κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των γεωθερμικών πεδίων των Μεθάνων, της Λέσβου, της Νισύρου, και του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, των οποίων την εκμετάλλευση έχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας (εκδήλωση ενδιαφέροντος) είχαν προσέλθει επτά εταιρείες, έξι εκ των οποίων προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση:

  1. Enel Green Power Hellas S.A.(Ελλάδα)
  2. Helector S.A. (Ελλάδα)
  3. Storengy (Γαλλία)
  4. KS Orka Renewables Pte Ltd. (Σιγκαπούρη)
  5. Zorlu Enerji Elektrik Uterim A.S.- Turboden S.p.A. (ΤουρκίαΙταλία)
  6. Terna Energy S.A. - Terna Aioliki Xerovouniou S.A. (Ελλάδα)

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες επιλογής του στρατηγικού εταίρου και να υπογραφεί σύντομα η σύμβαση συνεργασία.

Η συνεργασία με την εταιρεία που θα επιλεγεί θα αφορά την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας με την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία. Εάν κριθεί από τις έρευνες ότι υπάρχει υψηλότερο δυναμικό, θα αυξηθεί και η ισχύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Τις ερευνητικές γεωτρήσεις ωστόσο θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με «δικές της δυνάμεις» και μάλιστα θα ξεκινήσουν σύντομα, παράλληλα με την εξέλιξη των διαδικασιών επιλογής του στρατηγικού εταίρου.

Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.

 

7 Ιουνίου 2018

Πηγή Energypress