ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ποιες επενδύσεις φέρνουν πιο κοντά τον στόχο των 2.000 MW σε ΑΠΕ.

Μετά και τα ενισχυμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2019 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρά στην όσο δυνατό γίνεται – ελέω κορωνοϊού – απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Η εισηγμένη, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Γιώργος Περιστέρης κατά την ανακοίνωση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης, λόγω των πεδίων δραστηριότητας, των θεμελιωδών της μεγεθών και του διεθνοποιημένου χαρακτήρα της έχει το περιθώριο να αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τα πρωτοφανή γεγονότα από την επέλαση του κορωνοϊού. Και προφανώς ο πρόεδρος του ομίλου εννοεί τις επιπτώσεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο όμιλος εφαρμόζει επιχειρησιακό σχέδιο και επενδυτικό πλάνο ώστε μέχρι το 2025 να πετύχει το στόχο των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2000 MW. Ωστόσο με κινήσεις που έκανε, πέρυσι και το πρώτο τρίμηνο του 2020 φαίνεται να πλησιάζει νωρίτερα στο τέλος της προαναφερόμενης διαδρομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φτάνει τα 1.938 MW. Αυτό σημαίνει ότι ο Όμιλος προσεγγίζει  νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του.

Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται σήμερα σε 1.390 MW, καθώς ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή στην Ελλάδα εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW

Τα νέα έργα

Αναμφίβολα η εξαγορά του χαρτοφυλακίου των αδειοδοτημένων ή υπό αδειοδότηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 270 MW από την RF Energy εκ των οποίων τα 180 της Εύβοιας θα είναι τα πρώτα που θα υλοποιηθούν σηματοδότησε το ανέβασμα των στροφών της εισηγμένης για να σπάσει το όριο των 2.000 MW. Ταυτόχρονα αύξησε το ύψος των επενδύσεων σε έργα καθαρής ενέργειας κατά 550 εκ. ευρώ εκτοξεύοντας το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος πάνω από τα 1,5 δις. ευρώ. Με τις κινήσεις αυτές σκοπεύει στην προσθήκη 400 MW στο χαρτοφυλάκιο της σε ΑΠΕ.

Έτσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από το νέο της απόκτημα των 270 MW, όπως προαναφέρθηκε, θα κατασκευάσει τα 180 MW.

Επιπλέον, η εισηγμένη, όπως γνωστοποίησε και στο ενημερωτικό της δελτίο όταν εξέδωσε το «πράσινο» ομόλογο 150 εκ. ευρώ έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις για:

1.        Την κατασκευή στην Ευρυτανία τεσσάρων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 66,6 MW που θα αποτελούνται από  20 ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ολοκλήρωση τους αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το έργο αυτό η εταιρία το κέρδισε στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του περσινού Απριλίου που έκανε η ΡΑΕ, με τιμή πώλησης ρεύματος 60 ευρώ ανά MWh. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 75 εκ. ευρώ.

2.       Την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 30 MW στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βοιωτία. Το έργο των επτά ανεμογεννητριών είχε επίσης κερδίσει η εταιρία σε διαγωνισμό της ΡΑΕ με τιμή πώλησης ρεύματος στα 55 ευρώ ανά MWh,  και με βάση τον προγραμματισμό πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ

Επίσης σε φάση κατασκευής βρίσκονται και εννέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 121 MW σε εννέα τοποθεσίες της Εύβοιας. Η πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων και η δεύτερη πέντε αιολικών. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2019 και σταδιακά αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Το μεγάλο βέβαια στοίχημα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι και τα δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή του θεσμικού πλαισίου της κυβέρνηση για την τιμολόγηση της αποθήκευσης. Πρόκειται για τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι της Κρήτης και η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας. Το συνολικό ύψος τους υπολογίζεται περί τα 800 εκ. ευρώ.

Τέλος, η εισηγμένη έχει αναλάβει και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα απορρίμματα και συγκεκριμένα αυτό της Πελοποννήσου. Το ύψος του ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ και έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες.

 

 

 

6 Απριλίου 2020

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ