Η σημασία των ειδών στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

05 06 2018 | 10:48

Τα τελευταία 15 χρόνια η περιβαλλοντική κοινότητα έχει κάνει απίστευτα βήματα στην κατανόηση του σημαντικού ρόλου των οικοσυστημάτων- τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η φύση, από το φρέσκο νερό, μέχρι τη ρύθμιση του κλίματος- για την ευημερία του ανθρώπου, την παγκόσμια οικονομία και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας.

Αυτό που έχει μείνει λίγο πίσω από πλευράς ανάλυσης, είναι η συνεισφορά των διαφορετικών ειδών σε αυτή την εξίσωση. Η παράβλεψη του θεμελιώδους ρόλου των ειδών, έχει οδηγήσει σε υποτίμηση τους, και άρα υποτίμηση και της απειλής προς εξαφάνιση που υφίστανται.

Με αυτό το σκεπτικό, οι σύμβουλοι του Ταμείου Διατήρησης Ειδών Mohamed bin Zayed του Αμπού Ντάμπι, συγκέντρωσαν πρόσφατα 17 ειδικούς σε διάφορες πτυχές της διατήρησης της βιοποικιλότητας, για να γράψουν ένα νέο επιστημονικό κείμενο, το οποίο να αναδεικνύει γιατί τα είδη οφείλουν να προστατευτούν.

«Η σημασία και τα οφέλη των ειδών» δημοσιεύθηκε σήμερα στο περίφημο περιοδικό Current Biology. Ακολουθούν τρία από τα δεκάδες παραδείγματα που συμπεριλαμβάνονται στη δημοσίευση.

  1. Σαλαμάνδρες: συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα αμφίβια, τα οποία συχνά επισκιάζονται από τους βατράχους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του άνθρακα. Οι σαλαμάνδρες τρώνε κάποια ασπόνδυλα, τα οποία τρέφονται με φύλλα, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα τόσο CO2, όσο και μεθάνιο.
  2. Μύδια και στρείδια: φιλτράρουν τους ρύπους του θαλασσινού νερού. Η αξία της  «υπηρεσίας» που προσφέρουν τα στρείδια μόνο, υπολογίζεται σε $5.500- $99.000 ανά 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, η δημιουργία καλλιεργειών στρειδιών, θα μπορούσε να μειώσει την καταστροφή από καταιγίδες σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη.
  3. Τα ζώα που τρέφονται με φρούτα: κρατούν τα δάση υγιή. Μεγάλα πουλιά όπως τα τουκάν, αλλά ακόμη και χελώνες, καταναλώνοντας τους καρπούς ολόκληρους, διασκορπίζουν στη συνέχεια τον σπόρο μαζί με τα κόπρανά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την βλάστηση αυτών των σπόρων. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν θα μπορούσαν να βλαστήσουν, αν δεν είχαν περάσει πρώτα από το έντερο των ζώων. Δυστυχώς πολλά από τα είδη ζώων αυτής της κατηγορίας είναι είδη υπό εξαφάνιση, λόγω του κυνηγιού.

Πολλά από αυτά τα παραδείγματα είναι ήδη καλά τεκμηριωμένα, άλλα όμως δεν είναι - και πολλοί από τους ρόλους που παίζουν τα είδη είναι ακόμα άγνωστοι σε εμάς. Το σίγουρο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε το πλήρες φάσμα της ποικιλότητας των ειδών στον πλανήτη μας. Αγνοώντας το, θα είναι σαν να γκρεμίζουμε τα θεμέλια του οικοδομήματός μας, και θα είμαστε υπεύθυνοι για πιθανή κατάρρευση.

 

18 Μαΐου

Του Dr. Russell A. Mittermeier

Πηγή: Conservation International

Περισσότερα:    amphibiansbiodiversityClimate Changedeforestationecosystem services,extinctionforestsoceansScience

Tags