REN21: Πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα η ενεργειακή μετάβαση πέραν του ηλεκτρισμού.

04 06 2018 | 08:53

Η εμβληματική έκθεση Renewables 2018 Global Status Report  για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του REN21, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και μπορείτε να βρείτε τις συνδέσεις για να την κατεβάσετε στο τέλος του άρθρου.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αρκεί η μετάβαση σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, γιατί οι τομείς θέρμανσης ψύξης και μεταφορών που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας είναι αρκετά ακόμη πίσω.

Όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρόεδρος του REN21 καθηγητής Αρθούρος Ζερβός:

«Η φετινή έκθεση της παγκόσμιας κατάστασης των ΑΠΕ αποκαλύπτει δύο πραγματικότητες: μία στην οποία η επανάσταση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε ταχεία αλλαγή προς ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μία άλλη στην οποία η συνολική ενεργειακή μετάβαση δεν προχωράει με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Ενώ η δυναμική στον τομέα της ενέργειας είναι θετική, δεν θα καταφέρει από μόνη της να πετύχει τις μειώσεις εκπομπών που απαιτεί η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού ή τις προσδοκίες του Στόχου 7 της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας, υστερούν


Και ο Άρθουρος Ζέρβος, Πρόεδρος της REN21, καταλήγει: «Για να γίνει η ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να υπάρξει πολιτική ηγεσία από τις κυβερνήσεις - για παράδειγμα με τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, τις επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές και την καθιέρωση φιλόδοξων στόχων και πολιτικών για τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές. Χωρίς μια τέτοια πολιτική ηγεσία, θα είναι δύσκολο για τον κόσμο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για το κλίμα ή τη βιώσιμη ανάπτυξη»,

Η Rana Adib, Εκτελεστική Γραμματέας της REN21, δήλωσε «Η εξίσωση της ‘ηλεκτρικής’ ενέργειας με την ‘ενέργεια’ οδηγεί σε εφησυχασμό. Μπορεί να τρέχουμε προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αναφορικά με την θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές, φερόμαστε λες και έχουμε όλο τον χρόνο στη διάθεση μας. Δυστυχώς, δεν τον έχουμε».

 

Αλλά τα νέα δεν είναι όλα άσχημα.

Η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της σε παγκόσμια κλίμακα με περίπου 178 GW ισχύος από ανανεώσιμες πηγές να προστέθηκαν παγκοσμίως το 2017.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 70% των νέων έργων παραγωγής ενέργειας που προστέθηκαν στην παγκόσμια παραγωγή το 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με την έκθεση REN 21 (Renewables 2018 Global Status Report, GSR).

 

59

 

Οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με το 2016. Οι φωτοβολταϊκές προσθήκες το 2017 ήταν περισσότερες από το άθροισμα των νέων έργων άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας.

 

251

 

Οι επενδύσεις σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν περισσότερο από το διπλάσιο των νέων έργων ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας σε συνδυασμό, παρά τις μεγάλες συνεχιζόμενες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2017, χάρη στην αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα κόστους των ΑΠΕ και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

 

481

 

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκεντρώθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο: στην Κίνα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 75% των συνολικών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2017.

Ωστόσο, όταν υπολογιστούν ανά μονάδα ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), οι Νήσοι Μάρσαλ, η Ρουάντα, η Γουινέα-Μπισσάου και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες επενδύουν τόσο ή και  περισσότερο  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό, τι οι αναπτυγμένες οικονομίες.

Τόσο η ζήτηση ενέργειας όσο και οι σχετιζόμενες με την ενέργεια εκπομπές CO2 αυξήθηκαν σημαντικά για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,1% το 2017 λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες και της αύξησης του πληθυσμού.

 

Στον τομέα της ενέργειας, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προχωράει πιο αργά από ό, τι είναι δυνατό ή επιθυμητό.

Εάν ο κόσμος πρόκειται να επιτύχει τον στόχο που έχει τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού, τότε η θέρμανση, η ψύξη και οι μεταφορές θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας - και γρήγορα.

Αυτοί οι τομείς έχουν δει μικρή μεταβολή στην συμβολή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη θέρμανση και την ψύξη: Σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν περίπου το 10% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής θερμότητας το 2015. Εθνικοί στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη υπάρχουν σε 48 μόνο χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ 146 χώρες έχουν θέσει στόχους για την ένταξη των  ανανεώσιμων πηγών στον τομέα της ενέργειας.

 

Οι αλλαγές επί του παρόντος είναι μικρές. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις ηλιακών θερμικών συλλεκτών αυξήθηκαν κατά περίπου 25% το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Η Κίνα επιδιώκει το 2% των ψυκτικών φορτίων των κτιρίων της να καλύπτεται από την ηλιακή θερμική ενέργεια έως το 2020.

 

ρεν

Στις μεταφορές, οι δυνατότητες χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων είναι σημαντικές: περισσότερα από 30 εκατομμύρια δίκυκλα και τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα προστίθενται κάθε χρόνο στους δρόμους του πλανήτη και 1,2 εκατομμύρια επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν το 2017, δηλαδή κατά  58%  περισσότερα από το 2016.

Η ηλεκτρική ενέργεια καλύπτει το 1,3% των ενεργειακών αναγκών στον τομέα των μεταφορών, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο είναι ανανεώσιμη, ενώ τα βιοκαύσιμα παρέχουν 2,9%.

 

Συνολικά, ωστόσο, το πετρέλαιο εξακολουθεί να καλύπτει το 92% της ζήτησης ενέργειας από τις μεταφορές και μόνο 42 χώρες έχουν εθνικούς στόχους για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές.

Προκειμένου να αλλάξουν οι τομείς αυτοί, πρέπει να θεσπιστούν τα κατάλληλα πολιτικά πλαίσια που θα οδηγήσουν στην καινοτομία και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας στους τομείς που υστερούν.

Η έκθεση GSR, που δημοσιεύθηκε σήμερα, είναι η πιο ολοκληρωμένη ετήσια επισκόπηση της κατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση και τα infographics εδω

ΠΗΓΗ : REN21