Κεφάλαια 1 δισ ευρώ θέλει να επενδύσει η RWE στην Ελλάδα - Τι προβλέπει το σημερινό MoU με την ΔΕΗ στο Βερολίνο.

Επενδύσεις της τάξης του 1 δισ ευρώ θέλει σύμφωνα με τις πληροφορίες να κάνει στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια η γερμανική RWE. Το αντικείμενο των επενδύσεων στην αγορά των ΑΠΕ -και όχι μόνο- θα περιγράφεται στο MoU που πρόκειται να υπογράψει σήμερα το πρωί ο γερμανικός όμιλος με την ΔΕΗ στο πλαίσιο του ελληνο-γερμανικού οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Στο μνημόνιο συνεργασίας θα γίνεται αναφορά στην πρόθεση των Γερμανών αφενός να παράσχουν τεχνογνωσία στην ΔΕΗ για το mega-εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, όπως για παράδειγμα με την μετατροπή υφιστάμενης λιγνιτικής μονάδας σε εργοστάσιο παραγωγής βιομάζας και αφετέρου να προβούν σε από κοινού επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Στην πράξη, αυτό το δεύτερο σημείο, μπορεί να αφορά πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους επενδύσεις, από την συμμετοχή της RWE σε κάποια από τα mega-φωτοβολταϊκά που δρομολογεί η ΔΕΗΑΝ στην Δ.Μακεδονία, συνολικής ισχύος 2 GW, μέχρι σε συνεργασίες, όπως λένε οι ίδιες πηγές, πάνω σε καινούργια projects που θα "φέρουν" στον ελληνικό όμιλο οι ίδιοι οι Γερμανοί.  

Σημειωτέον ότι οι επικεφαλής της RWE (δρ Ρολφ Μάρτιν Σμιτς) και της ΔΕΗ (Γ.Στάσσης), που θα υπογράψουν το σημερινό μνημόνιο, συμμετέχουν στο ίδιο πάνελ του σημερινού φόρουμ με θέμα “ενεργειακή μετάβαση και ΑΠΕ”, από κοινού με τους Γ.Θωμά (υφυπουργός ΥΠΕΝ), An. Feicht (γερμανός υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας), Φ.Καραβία (Eurobank), Αν.Σιάμισιη (ΕΛΠΕ), Γ.Περιστέρη (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ)

Σύμφωνα πάντως με τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί, το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ εστιάζεται αποκλειστικά στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά και όχι για παράδειγμα και σε άλλες τεχνολογίες, για παράδειγμα στα offshore αιολικά, όπως είχε γραφτεί παλαιότερα, ζήτημα που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει τις διμερείς επαφές.

Εκείνο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι Γερμανοί φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πλέον στρατηγικά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει με την ελληνική πλευρά, εμφανίζονται αποφασισμένοι να έρθουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα, τοποθετώντας τα επόμενα χρόνια κεφάλαια της τάξης του 1 δισ ευρώ στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Δηλαδή πολύ περισσότερα απ’ ότι τα 250 - 500 εκατ. ευρώ τα οποία ακούγεται ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, μια σειρά από ξένα funds, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τις συχνές συναντήσεις που έχουν τελευταίως με εκπροσώπους τους.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Σμιτς τον Οκτώβριο

Το ενδιαφέρον των Γερμανών μετά και την στρατηγική απόφαση ταχείας απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές δημοσίως. Tον Οκτώβριο σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της RWE Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, είχε μεταφέρει στον Κ.Μητσοτάκη ενδιαφέρον όχι μόνο για“πράσινες” επενδύσεις αλλά και για παροχή της τεχνογνωσίας που έχουν οι Γερμανοί με βάση την εμπειρία της δικής τους απανθρακοποίησης. 

Στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Γερμανία έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις, πρώτα με το κλείσιμο των πυρηνικών, και μετά με το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων, προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα της σε CO2, τομέας όπου η RWE είχε αναλάβει πολύ ενεργό ρόλο, καθώς κάποτε συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους ρυπαντές παγκοσμίως. Τα πρώτα βήματα προκειμένου, ένας από τους πλέον ρυπογόνους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, να αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, ξεκίνησαν για την RWE το 2012. 

Στο διάστημα 2012- 2018, η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 60 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 30%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Η ποσότητα ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

Στόχος τώρα της εταιρείας, όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι ο μάνατζερ Ρ. Μάρτιν Σμιτς είναι να έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε μια εικοσαετία από σήμερα, ο γερμανικός όμιλος θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, ενώ πλέον θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, τομείς όπου θα πραγματοποιεί επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ.  ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία πρόκειται να εισπράξει αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για την μετάβαση στην νέα εποχή, (διεκδικεί ενίσχυση για την απόσυρση ανθρακικών μονάδων, συνολικής ισχύος 3 GW ως το 2022, βάσει προηγούμενης συμφωνίας), ενώ ετοιμάζεται να κλείσει και άλλες μονάδες που διαθέτει στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί να "αποχαιρετήσει" τον άνθρακα μέχρι το 2038.

 

 

 

9 Μαρτίου 2020

energypress