23 GW το 2027 τα αιολικά στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

31 05 2018 | 16:55

 

Οι αυξανόμενες οικονομικές επιλογές αλλά και οι αυξανόμενες περιφερειακές ανάγκες σε ενέργεια συνδυαζόμενες με την μείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της αγοράς αιολικής ενέργειας στις χώρες MENA (Middle East and North Africa (MENA) . Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο θα είναι οι κύριες αναπτυσσόμενες αγορές για την αιολική ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Όμως για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της τοπικής αιολικής βιομηχανίας, θα πρέπει οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής των χωρών MENA να παράσχουν σαφέστερους μακροπρόθεσμους στόχους, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στο συνέδριο MENA New Energy 2018.


Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (MENA) αναμένεται να απογειωθεί τελικά το 2018, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις θα εκμεταλλευτούν το μειούμενο κόστος της αιολικής ενέργειας για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αναθέσει φέτος την κατασκευή 1,2 GW αιολικής ισχύος, ενώ το Μαρόκο και η Αίγυπτος θα καταγράψουν επίσης ανάπτυξη.


Τα επόμενα 10 χρόνια, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην περιοχή MENA θα περάσει από δύο φάσεις, καθώς τα άνοιγμα της αναδυόμενης αγοράς θα το ακολουθήσει η δραστηριότητα της ώριμης αγοράς, σύμφωνα με τον Sohaib Malik, αναλυτή της MAKE Consulting.

Από το 2018 έως το 2023, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία θα καταγράψουν ισχυρή ανάπτυξη και θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας στην περιοχή MENA σε πάνω από 11 GW, δήλωσε ο Malik.

«Βλέπουμε την Αίγυπτο, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία να προσθέτουν πάνω από 2 GW η κάθε χώρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης ανάπτυξης της αγοράς», ανέφερε.

 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης από το 2024 έως το 2027, περίπου 12 GW αιολικής χωρητικότητας θα εγκατασταθούν στην περιοχή MENA, δήλωσε ο Malik.


«Αυτή η φάση καθορίζεται από μια ωρίμανση στην αγορά αιολικής ενέργειας ... Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο θα έχουν γίνει μεγάλες περιφερειακές αγορές ... με συνολική ισχύ άνω των 14 GW, που θα αντιστοιχεί στο 55% περίπου του συνόλου των χωρών MENA που θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το 2027 », είπε.


Στη δεύτερη φάση θα δούμε την εμφάνιση αγορών όπως στο Ομάν, σημειώνει ο Μαλίκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ομάν σχεδιάζει να κατασκευάσει περίπου 550 MW αιολικής ισχύος έως το 2024.

 

Πρόβλεψη εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στην περιοχή των χωρών MENA


μεα
Πηγή: MAKE Consulting.

Το Μαρόκο και η Αίγυπτος έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με $30/MWh και $38/MWh αντίστοιχα και η ΜΑΚΕ εκτιμά ότι το κόστος των πρώτων 1.2 GW αιολικών έργων της Σαουδικής Αραβίας θα είναι κάτω από $30/MWh, περίπου το μισό του τρέχοντος μέσου κόστους ενέργειας στο βασίλειο, είπε ο Μαλίκ.


«Ο άνεμος είναι οικονομικά ανταγωνιστικός με τις περισσότερες πηγές ενέργειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σήμερα», ανέφερε.


Σε πολλές χώρες του MENA, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο, λόγω της αυξανόμενης μεσαίας τάξης, δήλωσε ο Μαλίκ.

«Έχουμε τα παραδείγματα της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Ιορδανίας, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση κυμαίνεται από 1000 έως 2000 kWh/έτος και είναι πολύ μικρότερη όταν τη συγκρίνουμε με χώρες του ΟΟΣΑ ή με αναδυόμενες οικονομίες», δήλωσε .

«Αυτές οι χώρες, με βελτιώσεις στις οικονομίες τους, πρόκειται να απαιτήσουν περισσότερη ενέργεια», δήλωσε ο Μαλίκ.

23 Μαΐου 2018


Πηγή και περισσότερα : New Energy Update


περισσότερα: