Ο Erik Solheim, επικεφαλής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο CIAL, το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια.

27 05 2018 | 12:25

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, Erik Solheim, επισκέφθηκε το Σάββατο το Διεθνές Αεροδρόμιο Cochin (CIAL), το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια.

 

eric

 

Καθώς το αεροπλάνο του θα πλησίαζε για προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Cochin, δεν θα μπορούσε να μην προσέξει την εκθαμβωτική σειρά των φωτοβολταϊκών πάνελ κοντά στο διάδρομο προσγείωσης.
Σε ένα καταπράσινο λιβάδι υπάρχουν περισσότεροι από 46.000 ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι αξιοποιούν την ισχύ του ηλιακού φωτός και το μετατρέπουν σε καθαρή ενέργεια.


Είναι τώρα το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που λειτουργεί πλήρως αποκλειστικά και μόνο με ηλιακή ενέργεια.

 

ηλιακο αεροδορμιο
 

Το αεροδρόμιο ξεκίνησε στην αρχή με ένα μικρό πιλοτικό έργο, εγκαθιστώντας στην οροφή του 400 φωτοβολταϊκά πάνελ το 2013. Όταν το πείραμα αυτό πέτυχε, αποφάσισε να προχωρήσει σε 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του από τον ήλιο.

Σήμερα, ένας ηλιακός σταθμός αποτελούμενος από 46.150 ηλιακούς συλλέκτες είναι εγκατεστημένος (το 2015) σε 45 στρέμματα γης κοντά στην εμπορικό τέρμιναλ του Διεθνούς Αεροδρομίου Cochin (CIAL) και παράγει για το αεροδρόμιο 50.000 έως 60.000 kWh την ημέρα, καθιστώντας τον αερολιμένα «απόλυτα ενεργειακά ουδέτερο», σύμφωνα με δήλωση του CIAL, χάρη στα συνολικά 12 MW φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αερολιμένα VJ Kurian αναφέρει ότι ήταν οι τεράστιοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας που πλήρωναν, οι οποίοι τους ώθησαν να διερευνήσουν πιο πράσινες λύσεις.


Το αεροδρόμιο, το οποίο είναι το έβδομο πιο πολυσύχναστο στην Ινδία και χειρίζεται πάνω από 1.000 πτήσεις την εβδομάδα, καταναλώνει καθημερινά περίπου 48.000 kWh, αξίας 336.000 ρουπίες (5.160 δολάρια, 3.364 λίρες αγγλίας).

Σήμερα, με τον ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας, παράγει περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται και διοχετεύει την πλεονάζουσα παραγωγή στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο για να καλύπτει τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια.


Η εγκατάσταση του ηλιακού σταθμού κόστισε σχεδόν 9,5 εκατομμύρια δολάρια (£ 6,27 εκ.) και χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί. Η εταιρεία ελπίζει να ανακτήσει το κόστος σε λιγότερο από έξι χρόνια.

 

26 Μαΐου 2018

Πηγή THE NEW INDIAN EXPRESS

BBC