Υπό την… προστασία της Κομισιόν μπαίνει η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ακόμα και μετά το μνημόνιο

Ειδική αναφορά στη δέσμευση για διατήρηση της ισορροπίας και της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τόσο κατά την τριετία μέχρι το 2020, οπότε θα ισχύει το σημερινό σύστημα του feed in premium μέσω διαγωνισμών, όσο και στο διάστημα μετά το 2021, οπότε θα υπάρξει νέο μοντέλο για τις ΑΠΕ, περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση.

Το ποιο θα είναι το μοντέλο μετά το 2021 θα προκύψει από το σχήμα που θα συζητήσει με την Ε.Ε η χώρα μας στο πλαίσιο πάντα του target model και βέβαια των κατευθυντήριων γραμμών για την ενέργεια και το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως, με βάση όσα έχουν περιληφθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, ο λογαριασμός ΑΠΕ «θα παραμείνει ισορροπημένος και βιώσιμος όσον αφορά τη μελλοντική του πορεία».

Πέραν αυτού ωστόσο, εκπρόσωποι της Κομισιόν που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και είχαν συνάντηση με το προεδρείο του ΣΠΕΦ την Τετάρτη, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ανέφεραν ότι ακόμα και οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις  της χώρας μας σχετικά με τα έσοδα και την οικονομική κατάσταση του ΕΛΑΠΕ θα απαιτούν σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Θα είναι δηλαδή το θέμα του ΕΛΑΠΕ ένα από εκείνα στα οποία η Κομισιόν θα έχει «συνυπογραφή» και μετά την τυπική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, στο πλαίσιο προφανώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Όσον αφορά πάντως το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας που γνωστοποιήθηκε χθες από την Κομισιόν, σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ αναφέρει τα εξής:

Ως προαπαιτούμενη δράση (prior action)

(i) Το ΠΧΕΦΕΛ θα μειωθεί κατά το προβλεπόμενο ετήσιο πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ για το 2018 (έχει ήδη εφαρμοστεί)

(ii) ΤΟ ΠΧΕΦΕΛ θα μειωθεί περαιτέρω και θα ισούται: α) από την 1η Ιανουαρίου 2019, στο 50% της συνολικής επιβάρυνσης και (β) περαιτέρω μειωμένη από την 1η Ιανουαρίου 2020, στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης και γ) θα καταργηθεί πλήρως στα τέλη του 2020

(iii) τα δικαιώματα αδειών εκπομπών CO2 (τρέχουσα ροή εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ) θα καθοριστούν τουλάχιστον στο 65% για το 2019 και το 2020

(iv) κάθε πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ, πέραν του προβλεπόμενου αποθέματος, μέχρις ότου καταργηθεί πλήρως, θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του ΠΧΕΦΕΛ

(v) τίθεται δέσμευση διατήρησης αποθέματος ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ

(vi) εάν προκύψει έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα πρέπει να αυξηθούν αναλόγως και άλλες ροές εσόδων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΤΜΕΑΡ.
Επιπλέον, οι αρχές δεσμεύονται να διατηρήσουν το λογαριασμό ΑΠΕ σε ισορροπία, για παράδειγμα με τη δέσμευση να κοινοποιήσουν στην Κομισιόν και να εισαγάγουν ένα νέο σύστημα εσόδων από τα ΑΠΕ που θα τεθεί σε λειτουργία το 2021 και θα συμμορφώνεται πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενέργεια και το περιβάλλον. Το μεταρρυθμισμένο καθεστώς και τυχόν πρόσθετα έσοδα που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει ισορροπημένος και βιώσιμος όσον αφορά τη μελλοντική πορεία.

25 Μαΐου 2018

ΠΗΓΗ Energypress