Το φωτοβολταϊκό του αύριο με 30% απόδοση!

23 05 2018 | 14:22

Τα ηλιακά κύτταρα που χρησιμοποιούνται στο διάστημα λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες. Γι αυτό το λόγο η αποδοτικότητα τους στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, έχει μεγαλύτερη αξία από την αρχική τους απόδοση.

Αυτό το νέο ηλιακό κύτταρο νέας γενιάς που έχει επιφάνεια περίπου 30 τετραγωνικών εκατοστών, έχει στην αρχή της λειτουργίας του απόδοση έως και 30,9% και στο τέλος του κύκλου ζωής του 27,5%!!!

ΟΙ ερευνητές εκτιμούν ότι στο μέλλον θα ξεπεράσουν το 30%.


Το φωτοβολταϊκό κύτταρο αναπτύχθηκε για την ESA από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον γερμανό κατασκευαστή Φωτοβολταϊκών Azur Space, το CESI στην Ιταλία, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ηλιακών Συστημάτων Fraunhofer, το Qioptiq στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Umicore στο Βέλγιο, το tf2 devices στις Κάτω Χώρες και το Φινλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Τάμπερε.

Το φωτοβολταϊκό κύτταρο είναι ένα μια σύνθεση τεσσάρων διασταυρώσεων, πάχους 0.1 mm που περιέχει τέσσερα στρώματα διαφορετικών υλικών (AlGaInP, AlGaInAs, GaInAs,Ge) για να μπορεί να απορροφά διαφορετικά μήκη κύματος του ηλιακού φωτός.


Αυτό το κύτταρο προήλθε από το πρόγραμμα τεχνολογικής έρευνας της ESA με περαιτέρω δοκιμές ανάπτυξης και πιστοποίησης που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα ARTES, (Advanced Research in Telecommunications Systems), της  ESA.

Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στους επόμενους δορυφόρους τηλεπικοινωνιών Neosat της ESA.

 

Πνευματικά δικαιώματα: Azur Space

 

23 Μαΐου 2018

 

ΠΗΓΗ: EUROPEAN SPACE AGENCY