Κλιματική αλλαγή: Η νέα απειλή για τη ΝΑ Μεσόγειο
Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σταδιακά στη νέα απειλή για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Όλες οι χώρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θεωρούνται πλέον ευάλωτες.
Στο διήμερο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στη Λευκωσία της Κύπρου όλοι οι ομιλητές επισήμαναν τους κινδύνους.
O πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, άσκησε κριτική στην απόφαση Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Τα στοιχεία σχετικά με τις δομές, τα δάση, τη μόλυνση, την αγροτική παραγωγή και τις τροφές και γενικά το περιβάλλον δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο κόκκινος συναγερμός εξακολουθεί να ισχύει», υπογράμμισε ο κ. Φαμπιούς και για αυτό χαρακτήρισε «επικίνδυνη ανοησία» την αποχώρηση των HΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι ΗΠΑ, δίνουν το κακό παράδειγμα σε άλλες χώρες.
Τα προβλήματα του περιβάλλοντος έχουν όμως κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλας, ενισχύουν τις κρίσεις που υπάρχουν σε διάφορα κράτη.
«Η ξηρασία έδωσε ώθηση σε υπάρχουσες κρίσεις. Είδαμε ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και η ανεργία του αγροτικού πληθυσμού ήταν μερικές από τις αιτίες της Αραβικής Άνοιξης στην Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν ακόμη και στην Υεμένη, η ξηρασία παρατηρήθηκε την περασμένη χρονιά και έδωσε ώθηση στις κρίσεις που ήδη υπήρχαν εκεί. Έδωσε τροφή για το μεταναστευτικό, ώθησε τους ανθρώπους να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Και μετά αυτά τα θέματα είχαν συνέπειες στις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και πολιτικές συνέπειες. Το είδαμε ακόμη και σε εκλογές σε ευρωπαϊκά κράτη, ότι το μεταναστευτικό είχε γίνει το βασικό πολιτικό θέμα», υπογράμμισε στο euronews ο Πέτερι Τάαλας.
Το Ινστιτούτο Κύπρου που διοργάνωσε το συνέδριο, υπό την αιγίδα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, εκτιμά ότι η Μεγαλόνησος είναι ο κατάλληλος τόπος για τη συνεργασία των κρατών της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Νικολά Ζαρώ, υπογραμμίζει ότι το Ινστιτούτο Κύπρου θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στις κοινότητες των περιοχών της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με στόχο να φέρει το επιστημονικό προσωπικό κοντά, να εξεταστούν από κοινού τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις που βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και τα στοιχεία και στην συνέχεια να υπάρξει κοινή προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων που θα αποφασιστούν.
Ο απεσταλμένος του euronews στη Λευκωσία, Άκης Τάτσης, μεταδίδει: Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αναμφισβήτητα δεν αποτελεί τη λήξη της διαδρομής για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας για την επεξεργασία των περιβαλλοντικών ζητημάτων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υγεία, την οικονομία, ακόμη και τη μετανάστευση. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν πως τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν άμεσα μέτρα.
δείτε σχετικό βίντεο Κλιματική αλλαγή: Η νέα απειλή για τη ΝΑ Μεσόγειο
Aποστολή Λευκωσία