Ποιος καταστρέφει το όζον;

21 05 2018 | 13:10

Το μυστήριο με την τρύπα του Όζοντος. Ποιος καταστρέφει το όζον; Πιθανή πηγή των βλαβερών εκπομπών η Ανατολική Ασία.

 

Οι εκπομπές ορισμένων χλωροφθορανθράκων (CFCs) που καταστρέφουν το όζον έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την ισχύουσα εδώ και δεκαετίες συνθήκη που τα απαγόρευσε εντελώς. Έρευνα αντάξια ενός Σέρλοκ Χολμς της ατμόσφαιρας, εντόπισε μια μυστηριώδη νέα πηγή στην Ανατολική Ασία που μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτή την αύξηση των καταστρεπτικών χημικών ουσιών.


Η στιβάδα του όζοντος προστατεύει τη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η απώλεια της προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα ανησυχίας, την δεκαετία του 1980, για πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά την τρύπα του στρώματος του όζοντος το 1985, την συνέδεσαν άμεσα με την παρουσία CFC’s στην ατμόσφαιρα, τα ποία είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως ψυκτικά μέσα, προωθητικά σε εφαρμογές σπρέι και διαλύτες.

Με το που εντοπίστηκε η απειλή, ο κόσμος κινητοποιήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μόλις δύο χρόνια αργότερα, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση των CFC’s.


Ωστόσο, μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό Nature, από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων καταγράφει την απροσδόκητη εμφάνιση της ουσίας CFC-11, μιας από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Ο ρυθμός μείωσης στην ατμόσφαιρα αυτής της ουσίας επιβραδύνθηκε κατά 50% περίπου από το 2012.

 

Αυτό υποδηλώνει ότι νέες πηγές CFC εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, παρεμποδίζοντας τη διεθνή προσπάθεια να απαλλάξουμε εντελώς την ατμόσφαιρα από αυτές τις χημικές ουσίες.

Εάν τα αποτελέσματά είναι σωστά, τότε φανερώνουν παράνομη δραστηριότητα, γιατί στη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Όζον, δεν έχει αναφερθεί καμία επιπλέον παραγωγή χλωροφθορανθράκων τα τελευταία έξι χρόνια. Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο, θα πήγαινε ενάντια στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.


«Αυτή είναι η πραγματικά δουλειά επιπέδου ντετέκτιβ της ατμοσφαιρικής και μάλιστα πολύ καλή», δήλωσε ο καθηγητής Piers Forster, κλιματικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Leeds που δεν συμμετείχε στην εργασία.


«Εξετάζοντας τις λεπτομερείς παρατηρήσεις των διαβαθμίσεων των αερίων από βορρά προς νότο και συνδυάζοντας τα με προσεκτική ατμοσφαιρική χημεία, οι συγγραφείς της μελέτης, έχουν εντοπίσει μια νέα πηγή CFC-11 στην Ανατολική Ασία, που αψηφά τους κανόνες του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Μια τέτοια αναλυτική «ιατροδικαστική» ανάλυση δείχνει πραγματικά πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε γρήγορα την πηγή και θα την κλείσουμε.»"


Με επικεφαλής τον Δρ Stephen Montzka της ΝΟΑΑ των ΗΠΑ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από απομακρυσμένες περιοχές παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τον ρυθμό μείωσης των συγκεντρώσεων CFC-11 στην ατμόσφαιρα.

Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι, ενώ η μείωση ήταν σταθερή από το 2002 έως το 2012, επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά το 2012.


18 Μαΐου 2018

ΤΟΥ Josh Gabbatiss Science Correspondent


ΠΗΓΗ: INDEPENDENT

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Satellite observations give first direct proof ozone hole has recovered, scientists say

Tags