Θα ξεπεράσει η ανθρωπότητα τον εθισμό της στα ορυκτά καύσιμα εγκαίρως;
Η ανάλυση των πρόσφατων ενεργειακών τάσεων είναι αρκετά δύσκολη. Πολλοί ειδικοί βλέπουν μία έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απομάκρυνση από τον άνθρακα σε πολλές χώρες, σαν απόδειξη ότι ο κόσμος έχει ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ άλλοι βλέπουν απλά συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα χαμηλού κόστους ορυκτά καύσιμα, μικρή κυβερνητική δράση, και αυξανόμενο κίνδυνο πλανητικής κατάρρευσης.
Η αλήθεια είναι πως και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέφτει, αλλά παράλληλα και η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι τόσο δυνατή, που ακόμα και μια μικρή οικονομική αλλαγή μπορεί γρήγορα να καταρρίψει το όποιο κέρδος της καθαρής ενέργειας. Αυτό συνέβη το 2017, με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,5%, μετά από δύο χρονιές σχετικής σταθερότητας, λόγω της μικρής οικονομικής ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Εξετάζουμε τις δυνάμεις πίσω από τις πρόσφατες τάσεις εκπομπών και τι σηματοδοτούν για το μέλλον. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία καθαρής ενέργειας κάνει επιτέλους ουσιαστικά βήματα. Τα κακά νέα είναι ότι ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γρήγορος. Τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά εμπόδια εμποδίζουν την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα και τη φθηνή ενέργεια που αυτά παρέχουν.
Για να καθοριστούν οι κατευθύνσεις των εκπομπών άνθρακα, οι ερευνητές πρέπει πρώτα να καταλάβουν γιατί οι εκπομπές παρέμειναν σταθερές για τρία χρόνια. Περισσότερη από μια δεκαετία κυβερνητικών εντολών και οικονομικών κινήτρων βοήθησαν τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να πάρει μπρος. Χάρη σε έναν συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων και οικονομιών κλίμακας, οι τιμές μειώθηκαν δραματικά για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Εν τω μεταξύ, οι βελτιώσεις στις μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα την πιο δυνατή καθαρή τεχνολογία στον τομέα των μεταφορών. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σταθερού επιπέδου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έπαιξε η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και η επιδίωξή της για ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και η μετάβαση των ΗΠΑ από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο.
Διαβάστε περισσότερα στην ανάλυση εδώ : Nature Research Journal
Του Jeff Tollefson
25 Απριλίου 2018