Μεγαλοεπενδυτές ζητούν από εταιρείες υδρογονανθράκων να εντείνουν την κλιματική δράση τους.

19 05 2018 | 15:51

Εξήντα μεγάλοι επενδυτές προτρέπουν τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και να «αναλάβει τις ευθύνες του» για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε επιστολή προς τους Financial Times, ο όμιλος των επενδυτών, που συμπεριελάμβανε την Aberdeen Standard Investments, την BNP Paribas Asset Management και την HSBC, δήλωσε ότι η βιομηχανία πρέπει να είναι πιο διαφανής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να στηρίξει ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Το σκεπτικό για δράση σχετικά με την αλλαγή του κλίματος είναι σαφές ... ενθαρρύνουμε θερμά όλες τις εταιρείες του κλάδου να διευκρινίσουν πώς βλέπουν το μέλλον τους σε έναν κόσμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Σύμφωνα με την επιστολή, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να εξηγήσουν πώς οι επενδύσεις τους είναι συμβατές με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η παρέμβαση του ομίλου, η οποία διαχειρίζεται συνολικά πάνω από 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, έρχεται πριν από τη διενέργεια μιας σειράς ετήσιων γενικών συνελεύσεων στον κλάδο των εταιρειών πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η επιστολή υπογράφηκε επίσης από μεγάλους φορείς διαχείρισης κεφαλαίων, όπως η Amundi, η Fidelity International και η Legal & General Investment Management. Συμμετείχαν επίσης μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία και κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Rabobank και το Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικών της Μεθοδιστικής Εκκλησίας.

«Οι επενδυτές καλωσορίζουν την ευθύνη τους για την υποστήριξη της συμφωνίας του Παρισιού. Είναι καιρός όλη η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να κάνει το ίδιο.»

 

18 Μαΐου 2018


ΠΗΓΗ: CLIMATE ACTION

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

·  Ceres joins forces with five leading US companies in new climate change coalition

·  Call for action as Bangkok climate talks get underway

·  Japan sets 2020 climate target, some say weak