Πρόταση ΤΕΕ: Ενιαίος ψηφιακός χάρτης - OneClickLIS

16 05 2018 | 12:17

Για να μην χάσει η χώρα μας το τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, το ΤΕΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη τη δημόσια διοίκηση, που θα συγκεντρώνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που ονομάζεται «OneClickLIS» δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή σου είτε είσαι υπάλληλος μιας υπηρεσίας, είτε πολίτης ή επενδυτής, μπορείς να έχεις έγκυρα και θεσμικά και με ασφάλεια όλη την πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους ή προϋποθέσεις από την πιο απλή έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι την πιο περίπλοκη και απαιτητική επένδυση.

«Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 12 έργα που συλλέγουν ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα. Ωστόσο δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Κάτι που αν γίνει θα βοηθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική απόφαση» θα πει ο κ. Στασινός.

Η πρόταση του ΤΕΕ είναι κατά βάση απλή. Πρόκειται για ένα χάρτη που με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών καθώς και τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ  ΕΔΩ

της Βασιλικής Γραμματικογιάννη