Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018 : Πρασινίστε τις πόλεις!

15 05 2018 | 18:19

Η Πράσινη Εβδομάδα 2018 της ΕΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε πόλη να ανακαλύψει πώς μπορεί να γίνει πράσινη.

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέους κανόνες διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στις 22 Μαΐου- κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας 2018.  Η Πράσινη Εβδομάδα, που θα διαρκέσει από τις 21 έως 25 Μαΐου, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκδήλωση στην Ευρώπη, και στοχεύει στο να κάνει πράσινες τις πόλεις μας.

Οι νέοι κανόνες, που θα μετατρέψουν το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στο πιο εξελιγμένο παγκοσμίως, θέτουν τους εξής στόχους :

  • ανακύκλωση του 55% όλων των αστικών απορριμμάτων μέχρι το 2025,
  • ανακύκλωση του 60% μέχρι το 2030,
  • και ανακύκλωση του 65% μέχρι το 2035.
  • διασφάλιση ότι μόνο το 10% ή και ακόμη λιγότερο, των αστικών απορριμμάτων θα φτάνει στους  χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2035. 
  • υποχρεωτική η χωριστή διαλογή των βιοαπορριμμάτων από το 2023.

Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν τις πόλεις να μειώσουν τα απορρίμματα, να αυξήσουν την ανακύκλωση και να βρουν νέες ιδέες επαναχρησιμοποίησης, αναδεικνύοντάς τις σε πρωταθλητές της κυκλικής οικονομίας.

Με το 80% των Ευρωπαίων να εκτιμάται ότι θα ζουν σε αστικές περιοχές  το 2020, η περιβαλλοντική πίεση στις πόλεις αυξάνεται ραγδαία. Πολλές πόλεις είτε με σχέδια για να καταστούν ανθρακικά ουδέτερες είτε μέσω εφαρμογής αειφόρου πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως οι Πράσινες Πρωτεύουσες της ΕΕ(EU Green Capitals) και οι πόλεις του Πράσινου Φύλλου της ΕΕ(EU Green Leaf cities), ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις και η ΕΕ τις στηρίζει μέσω νέων κανόνων, εργαλείων και χρηματοδότησης.

Η Πράσινη Εβδομάδα θα ανοίξει τις πόρτες της στις 21 Μαΐου στην Ουτρέχτη, και θα τελειώσει στις 25 Μαΐου στη Μαδρίτη. Η συνάντηση κορυφής  για τις πράσινες πόλεις θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες από τις 22 μέχρι τις 24 Μαΐου.

Εκεί θα παρουσιαστεί και η εφαρμογή Green City Tool, η οποία επιτρέπει στις πόλεις να εκτιμήσουν τις πράσινες επιδόσεις τους και να αξιολογήσουν τον εαυτό τους έναντι άλλων πόλεων.

Το βράδυ της 23ης Μαΐου θα απονεμηθούν τα βραβεία LIFE στα πιο εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα στους τομείς της προστασίας  του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

Πολλοί πολίτες συμμετέχουν στο κίνημα για πιο βιώσιμες πόλεις. Μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις της Πράσινης Εβδομάδας, είτε από κοντά, είτε μέσω διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση ή στο Twitter.

Join the movement, enjoy the improvement #EUGreenWeek

Videos Green week

Περισσότερα: