20 χώρες που υποφέρουν από έλλειψη νερού, έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό ηλιακής και αιολικής ενέργειας!

15 05 2018 | 10:50

Η παραγωγή συμβατικής ενέργειας καταναλώνει νερό, (π.χ. ψύξη ατμού στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια). Και η παγκόσμια ζήτηση τόσο για νερό όσο και για ηλεκτρισμό θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. Παρόλο που η ανάπτυξη που αυτό σηματοδοτεί, είναι γενικά καλό για την οικονομία, είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση για τα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν ήδη πρόβλημα έλλειψης νερού. να διαχειριστούν καλύτερα τους περιορισμένους υδάτινους πόρους τους, επενδύοντας σε σωστά ενεργειακά συστήματα που η λειτουργία τους δεν συνδέεται με κατανάλωση νερού .


Η παραγωγή ενέργειας με αξιοποίηση ηλιακής φωτοβολταϊκής (PV) και αιολικής ενέργειας είναι καθαρή και απαιτεί μηδενική ή μικρή κατανάλωση νερού.

Επομένως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να καλύψουν την αυξημένη ζήτησή τους για ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ούτε να προσθέσουν περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά ούτε και να καταναλώσουν νερό.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές σε χώρες όπου ο αυξανόμενος πληθυσμός, η γεωργία και οι βιομηχανίες ανταγωνίζονται ήδη για περιορισμένα αποθέματα νερού.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανάλυση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων WRI (World Resources Institute) δείχνει ότι η Ινδία θα μπορούσε να μειώσει την ένταση της κατανάλωσης νερού κατά περισσότερο από 25% μόνο επιτυγχάνοντας τους στόχους της για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του WRI, εντοπίσαμε τις χώρες που υποφέρουν από λειψυδρία και έχουν υψηλό δυναμικό ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

 

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΗΛΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ


Οι 20 πρώτες χώρες που υποφέρουν από έλλειψη νερού και έχουν το υψηλότερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και κάποιες στην Ασία και τον Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει χώρες σε όλα τα οικονομικά επίπεδα, από ανεπτυγμένες (Αυστραλία, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία), έως τις λιγότερο ανεπτυγμένες (Αφγανιστάν, Ερυθραία, Τιμόρ-Λέστε και Υεμένη) και οι υπόλοιπες προέρχονται από αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες αγορές.


Η Υεμένη έχει το υψηλότερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας με κριτήριο την τιμή της παγκόσμιας οριζόντιας ακτινοβολίας (global horizontal irradiance - GHI). Είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο υποβαθμισμένες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα επένδυσε 50 εκατομμύρια δολάρια σε ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, καθιστά το εγχείρημα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μια μεγάλη πρόσκληση.

Η Ερυθραία και η Σαουδική Αραβία έχουν το δεύτερο και το τρίτο υψηλότερο μέσο δυναμικό ηλιακής ενέργειας, αλλά και πολύ διαφορετική οικονομική δύναμη.

Είναι πολύ πιο δύσκολο για χώρες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους να υιοθετούν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, καθώς το κόστος για την ηλιακή και αιολική ενέργεια συνεχίζει να μειώνεται, οι επιλογές αυτές γίνονται όλο και ελκυστικότερες.

Όμως, ακόμη και χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία, επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ηλιακή ενέργεια για οικιακή κατανάλωση, με στόχο να φθάσουν τα 20,5 (GW) ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2023.

.

ηλιακη
 

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ


Από τις 20 χώρες με σοβαρά ζητήματα έλλειψης νερού αλλά και με το υψηλότερο δυναμικό αιολικής ενέργειας, οκτώ βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (χώρες MENA), έξι στην Ευρώπη και οι υπόλοιπες στην Ασία, στον Ειρηνικό και στη Βόρεια Αμερική.

Οκτώ από τις χώρες συγκαταλέγονται στις ανεπτυγμένες, 11 στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές και μία στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο.


Η Ανδόρα έχει το μεγαλύτερο δυναμικό αιολικής ενέργειας, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και το Καζακστάν.

Ωστόσο, για να είναι ελκυστική η αιολική ενέργεια στην Ανδόρα, το κόστος θα πρέπει να είναι φθηνότερο από το κόστος εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία.


Επτά χώρες με σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού (Αλγερία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Ομάν, Κατάρ και Υεμένη) στην περιοχή MENA έχουν υψηλές μέσες ενεργειακές τιμές τόσο ηλιακού όσο και αιολικού δυναμικού, όπως επίσης και η Αυστραλία.

Ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν σχέδια να αξιοποιήσουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, αλλά οι περισσότερες δεν έχουν σχέδια αξιοποίησης και δεν αξιοποιούν το υψηλό δυναμικό τους.

Επίσης, λόγω του πετρελαϊκού τους πλούτου, ορισμένες από αυτές τις χώρες βασίζονται στην αφαλάτωση για παροχή νερού και αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα  έλλειψης νερού.

 

αιολικο

 

 

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών με πρόβλημα νερού και υψηλό δυναμικό ηλιακής ενέργειας καθώς και ο πλήρης κατάλογος των χωρών με πρόβλημα νερού και υψηλό δυναμικό αιολικής ενέργειας βρίσκεται ΕΔΩ

 

Tianyi Luo | 14 Μαΐου 2018

ΠΗΓΗ: RESPONSIBLE BUSINESS