Τεχνολογική επανάσταση με τον σχεδιασμό της νέας γενιάς μπαταριών

31 03 2018 | 10:45

Η Saft κατασκευαστής μπαταριών, ιδιοκτησίας του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total προχωρεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς ομίλους για την προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό να φέρει στην αγορά νέες μπαταρίες υψηλής πυκνότητας και μπαταρίες στερεάς μορφής.

Στο συγκεκρίμενο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι η βέλγικη εταιρεία Solvay - ειδική σε πολυμερή και διαλύματα ηλεκτρολύτη, ο γερμανικός κολοσσός ενεργειακής τεχνολογίας Siemens, η επίσης γερμανική Manz και μια σειρά από άλλες εταιρείες υλικών και ολοκληρωμένων συστημάτων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σΕ κλάδους της αγοράς όπως είναι η ηλεκτροκίνηση – ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σιδηρόδρομοι, ναυτιλία και αεροπλοΐα – και η αποθήκευση ενέργειας.

“Αυτή η νέα γενιά μπαταριών θα διαθέτει πλεονέκτηματα σε απόδοση, κόστος και ασφάλεια σε σύγκριση με τις τωρινές μπαταρίες λιθίου που κυκλοφορούν” λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της Saft, Ghislain Lescuyer.

“Στο σχεδιασμό των νέων μπαταριών συμμετέχουν επίσης ισχυροί παίκτες της προμήθειας υλικών, με τις μπαταρίες να διαθέτουν ψηφιακές λειτουργίες και διασυνδέσεις προσαρμοζόμενες τέλεια στο περιβάλλον εφαρμογής τους. Αυτές θα πληρούν τα πιο αυστηρά standards της βιώσιμης ανάπτυξης”, αναφέρει ο ίδιος.

Αν το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης είναι επιτυχημένο, λέει ο ίδιος, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η συνεργασία μεταξύ βιομηχανικών εταίρων σε νέα σχέδια κατασκευών στο κομμάτι της εκβιομηχάνισης κυψέλων και συστημάτων με τον στόχο κατασκευής μπαταρίας του 1GWh.

“Η ανάπτυξη και η κατασκευή της επόμενης γενιάς μπαταριών θα παίξει στρατηγικό ρόλο στην εν εξελίξει μετάβαση σε συστήματα 'καθαρής' μετακίνησης και καθαρής ενέργειας” πρόσθεσε ο Lescuyer.

“Οι μπαταρίες είναι στην καρδία της τεχνολογικής επανάστασης που ξετυλίγεται μπροστά μας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η συνεργασία αυτή, χωρίς να εξαιρούνται άλλες συνεργασίες και συμφωνίες, προβλέπεται να κρατήσει εφτά χρόνια με εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία, ερευνητικά κέντρα, SMEs, βιομηχανικούς χρήστες και άλλους οργανισμούς να παίρνουν μέρος σε διάφορα στάδια του προγράμματος.

Πηγή: (RechargeNews, S&P Global Platts)