Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αξιολογεί τα διαφορετικά είδη αποθήκευσης ενέργειας

14 08 2019 | 09:28

Μια νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ρίχνει φως στο κόστος των διάφορων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναλύει το κόστος έξι τεχνολογιών με μπαταρίες και τεσσάρων δίχως μπαταρίες. Στόχος είναι να γίνει μια αποτελεσματική σύγκριση, καθώς και σωστές προβλέψεις, όπως τονίζεται.

Οι τεχνολογίες μπαταριών είναι λιθίου, μολύβδου, νατρίου-θείου και οξειδοαναγωγής, νατρίου-μετάλλου αλογονιδίου και ψευδαργύρου, ενώ οι υπόλοιπες τεχνολογίες είναι η αντλησιοταμίευση, σφονδύλων, πεπιεσμένου αέρα και υπερπυκνωτών.

Σύμφωνα, λοιπόν με την έκθεση:

Για την τεχνολογία μπαταριών με λόγο ενέργειας προς ισχύ 4.0, οι μπαταρίες λιθίου προσφέρουν την καλύτερη λύση σε όρους κόστους, απόδοσης, διάρκειας και ωριμότητας.

Η αντλησιοταμίευση και ο πεπιεσμένος αέρας, με 165$/KWh και 105$/KWh αντίστοιχα, παρέχουν το χαμηλότερο κόστος με λόγο ενέργειας προς ισχύ 16 και με συνυπολογισμό του κόστους κατασκευής και απόσυρσης. Η αντλησιοταμίευση θεωρείται η πιο ώριμη τεχνολογία με υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας κατά τον κύκλο της.

Παρόλο που η τεχνολογία ψευδαργύρου είναι υποσχόμενη σε όρους κόστους και διάρκειας, ο βαθμός τεχνολογικής και κατασκευαστικής ετοιμότητας είναι χαμηλός σε αυτό το στάδιο.

Οι μπαταρίες οξειδοαναγωγής προβλέπεται να κάνουν άλματα στο κόστος, την απόδοση, τη διάρκεια και την ωριμότητα. Παρόλο που ο κύκλος τους έχει χαμηλή σχετικά απόδοση, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Οι μπαταρίες μολύβδου έχουν χαμηλό κόστος και υψηλή ετοιμότητα, αλλά χαμηλή διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια με βάση ένα κύκλο ανά ημέρα.

Οι μπαταρίες νατρίου και νατρίου-θείου έχουν αντίστοιχα κόστη και διάρκεια, ενώ αυτές του μετάλλου αλογονιδίου έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα στον κύκλο τους.

Για την αντλησιοταμίευση, τον πεπιεσμένο αέρα, τους σφονδύλους και τους υπερπυκνωτές, το κόστος προβλέπεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το 2025 όπως το 2018, καθώς θεωρούνται ώριμες τεχνολογίες.

 

14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ENERGYPRESS