Νέα τεχνολογία υπόσχεται ότι αφαιρεί πλήρως τις εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή αλουμινίου

11 05 2018 | 09:03

Αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή αλουμινίου, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ένα από τα πιο κοινά υλικά στον κόσμο.

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτοκινήτων, οικοδομικών υλικών, βιομηχανικών μηχανημάτων, ηλεκτρικών προϊόντων, δοχείων αναψυκτικών, συσκευασίας αλουμινίου και πολλά άλλα. Αλλά η παραγωγή του βασίζεται σε διαδικασίες που έχουν αλλάξει ελάχιστα από τη δεκαετία του 1880, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι πρώτες διεργασίες τήξης.

Την Πέμπτη, η καναδική κυβέρνηση και δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο, η Alcoa και ο Rio Tinto, πανηγύρισαν μια «πρωτοποριακή» τεχνολογία που, όπως είπαν,  θα αφαιρέσει το διοξείδιο του άνθρακα από τη διαδικασία τήξης. Υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών δήλωσαν ότι ήταν «η πιο σημαντική εξέλιξη στο χώρο του αλουμινίου εδώ και ένα αιώνα».

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η αλλαγή θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6,5 δις τόνους ετησίως μόνο στον Καναδά, όπου θα εφαρμοστεί πρώτα.

Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περίπου 1,8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από την κυκλοφορία.

Η τεχνολογία μειώνει επίσης το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 15%, σύμφωνα με τα στελέχη.

Η Carole Ferguson, επικεφαλής της έρευνας στο Carbon Disclosure Project, φορέας ο οποίος αξιολογεί τις επιχειρήσεις και τους κλάδους της οικονομίας αναφορικά με τις επιδόσεις τους στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι φανταστικό που υπάρχει αυτή η τεχνολογία, η οποία μειώνει τον άνθρακα και τον εξαλείφει από τη διαδικασία [τήξης].»

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η παραγωγή αλουμινίου συνεχίζει να απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου, ήταν μόνο ένα μέρος του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα.

Η νέα διαδικασία δεν θα μειώσει τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται στη διαδικασία τήξης, αλλά αν η ενέργεια αυτή προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε στην πραγματικότητα θα σημαίνει ότι θα παράγεται αλουμίνιο χωρίς αποτύπωμα άνθρακα.

Η παραγωγή αλουμινίου αντιπροσωπεύει περίπου το 0,8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η ζήτηση αυξάνεται.

Αλλά το αλουμίνιο είναι επίσης ένα υλικό που βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα αλουμινίου είναι ελαφρύτερα από τα οχήματα που κατασκευάζονται από χάλυβα και επομένως απαιτούν λιγότερα καύσιμα. Επίσης το αλουμίνιο είναι εύκολο να ανακυκλωθεί, κάνοντας το έτσι ένα «πράσινο» πόρο.

Η Alcoa και ο Rio Tinto δημιούργησαν μια κοινή επιχείρηση, την Elysis, για να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία, η οποία υποστηρίζουν ότι έχει δοκιμαστεί σε βιομηχανική κλίμακα παραγωγής. Άλλοι επενδυτές στην επένδυση στη νέα τεχνολογία ύψους 144 εκατομμυρίων δολαρίων (£ 106 εκ.), είναι οι κυβερνήσεις του Καναδά και του Κεμπέκ καθώς και η Apple.

Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία δεν αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμα πριν από το 2024 περίπου.

Της Fiona Harvey Environment correspondent

 

ΠΗΓΗ THE GUARDIAN

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ