Σπριντ 30 ημερών για την νέα διοίκηση της ΔΕΗ - Τα νέα αυξημένα τιμολόγια και η επιστροφή ΥΚΩ, οι στόχοι έως το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου.
"Κατοστάρι" τεσσάρων εβδομάδων, από τις 22 Αυγούστου οπότε και αναλαμβάνει επίσημα μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου οπότε και ανακοινώνεται η νέα έκθεση της Ernst & Young, καλείται να τρέξει ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, με το καλημέρα του διορισμού του.
Διότι σε αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχει λύσει τόσο το "γόρδιο δεσμό" της αύξησης στα τιμολόγια, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά και να μην πληγεί η αγορά των ΑΠΕ από την απότομη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, όσο και να έχει δρομολογήσει, με την συνδρομή φυσικά της κυβέρνησης, την εξασφάλιση σειράς άλλων ενέσεων ρευστότητας, όπως την επιστροφή των 190 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ του 2011. Εάν τα καταφέρει αυτά, τότε είναι πιθανό ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ να απαλείψει από την νέα του έκθεση, ανησυχητικές αναφορές ως προς την μελλοντική βιωσιμότητα της επιχείρησης, παρόμοιες με εκείνες που συνόδευαν την αναφορά του για τα ετήσια αποτελέσματα του 2018.
Στο ερώτημα αν θα κερδηθεί το πρώτο αυτό στοίχημα στην μακρά κούρσα διάσωσης της ΔΕΗ, κύκλοι του ΥΠΕΝ απαντούν με την περίφημη φράση του Ντράγκι το 2012 "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατευθεί το ευρώ". Και παραπέμπουν στο σχέδιο που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα, δίχως να αποκλείουν στην πορεία, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν και πιο τολμηρά μέτρα.
Το ερώτημα βέβαια ήταν και παραμένει, κατά πόσο βγαίνουν τα νούμερα. Αναλυτικά στοιχεία και ισολογισμούς θα δει ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ από τις 22 Αυγούστου και μετά, οπότε και η Γενική της Συνέλευση θα εγκρίνει την τοποθέτησή του, ωστόσο οι αριθμοί λένε ότι μια αύξηση τιμολογίων στην περιοχή του 10%, μεταφράζεται με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών της επιχείρησης (4,7 δισ), σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η αύξηση θα εφαρμοσθεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, από τα έσοδα αυτά, μόλις 110 εκατ. ευρώ θα φτάσουν φέτος στα ταμεία της επιχείρησης.
Αυτό είναι το εύκολο σκέλος γιατί το δύσκολο κομμάτι είναι πως θα επιλυθεί η εξίσωση της αύξησης των τιμολογίων χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, δηλαδή ποια είναι επακριβώς τα ισοδύναμα μέτρα που θα την αντισταθμίσουν, με πρώτο και καλύτερο την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, της χρέωσης που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους. To υπουργείο Ενέργειας μπορεί να προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και να μιλά για πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υψηλής τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, το κύριο ωστόσο ερώτημα είναι πόσα απ’ αυτά είναι πραγματικά έσοδα, και όχι λογιστικά.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), δείχνουν ότι το "καθαρό" πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ διαμορφώθηκε τον Απρίλιο και το Μάιο στα 101 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το έτος υποχωρεί στα 184 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού, ύψους 70 εκατ ευρώ. Το τελευταίο όμως πρέπει βάσει νόμου να παραμένει στον ΕΛΑΠΕ ακριβώς για να μην επαναληφθούν τα ελλείμματα -ρεκόρ που είχαν εμφανιστεί την περίοδο 2012-2014 και τα οποία είχαν πλήξει έντονα την αγορά των ΑΠΕ. Το ερώτημα επομένως είναι ποιο είναι το "καθαρό" πλεόνασμα, και όχι το λογιστικό, αφού οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ γίνονται με υστέρηση περίπου 90 ημερών. Έπειτα η ΡΑΕ που θα κληθεί να αποφασίσει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά, αφού στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, η οποία έπαψε από τον Ιανουάριο του 2019 να ισχύει λόγω ακριβώς της ύπαρξης πλεονάσματος στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
"Οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ είναι εξασφαλισμένες, καθώς ο ειδικός λογαριασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει πλεόνασμα, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πλεόνασμα αυτό θα είναι επαρκές ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αγορά ΑΠΕ και στο μέλλον", είχε αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ο Κ.Χατζηδάκης.
Η δεύτερη εξίσωση που καλούνται να επιλύσουν αυτή την φορά τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, αφορά στην ανάκτηση των ΥΚΩ του 2011, ύψους 190 εκατ. ευρώ, καθώς ο τρέχων προϋπολογισμός δεν έχει προβλέψει σχετικό κονδύλι. Μπορεί η ΡΑΕ να έχει εγκρίνει το παραπάνω ποσό υπέρ της ΔΕΗ, ωστόσο παραμένει ένα ερώτημα πως και απο που, θα καταβληθεί στην επιχείρηση, δίχως και πάλι να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Η τρίτη άσκηση, αφορά στα έσοδα από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2,7 δισ ευρώ, κίνηση που έχει δρομολογηθεί από την διοίκηση Παναγιωτάκη η οποία μάλιστα είχε υπολογίσει ότι η ΔΕΗ μπορεί μέσω της συγκεκριμένης κίνησης να εισπράξει από το φθινόπωρο, ποσά ύψους 400-500 εκατ ευρώ. Το ερώτημα είναι πότε θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ αυτά τα ποσά, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για Οκτώβριο και μετά.
6 Αυγούστου 2019
energypress