Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ τραβούν στην ανηφόρα!!!
Οι συνολικές εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1,8%, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ένωση στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της.
Ο επίσημος οργανισμός στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, η Eurostat, δημοσίευσε τα πρώτα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις του επιπέδου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας στα 28 κράτη μέλη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 7 χώρες κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Φινλανδία, -5,9% και στη Δανία στο -5,8%.
Η Γερμανία, η οποία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημείωσε ελαφρά μείωση, μόνο κατά -0,2%, δεδομένου ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί σταθμούς άνθρακα για την κάλυψη του 40% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Εσθονία, όπου τα επίπεδα αυξήθηκαν κατά 12,8 και 11,3% αντίστοιχα.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία είδαν επίσης ανεπιθύμητη αύξηση άνω του 7%.
Παρ’ όλο που τα νέα αυτά προκαλούν ανησυχία και απογοήτευση, τόσο για τους αξιωματούχους της ΕΕ όσο και για τα κράτη μέλη, η συνολική εικόνα είναι κάπως καλύτερη.
Οι εκπομπές από το 1990 έως το 2016 μειώθηκαν κατά 23%, πράγμα που σημαίνει ότι η Ένωση βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι φαίνονται πολύ πιο δύσκολοι:
έως το 2030, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40% από τα επίπεδα του 1990, και η μείωση να φτάσει το 80% έως το 2050, εάν είναι να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.
Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη διάθεσης σημαντικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση αυτών των στόχων. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για αύξηση του ποσού που δαπανά για την κλιματική αλλαγή κατά € 114 δισ., που αντιπροσωπεύει το 25% του συνολικού προϋπολογισμού της!
Το αν αυτό επαρκεί για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού μένει να το δούμε.
Πολλοί περιβαλλοντολόγοι αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πιστεύουν ότι πρέπει να δαπανηθεί τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να γίνει η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Source: Eurostat
4 Μαΐου 2018
ΠΗΓΗ Climate Action
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
· CO2 emissions set for record levels in 2010
· World leaders call for global carbon pricing
· Japan launches voluntary CO2 market