Η μικρή συμμετοχή κράτησε ψηλά τις τιμές στους σημερινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ – Πάνω από 67 ευρώ η μεσοσταθμική στα αιολικά.
(upd: 15:55) Σε μάλλον ικανοποιητικά για τους επενδυτές επίπεδα φαίνεται ότι έμειναν οι τιμές κατά τους σημερινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αιολικά η χαμηλότερη τιμή ήταν στα επίπεδα των 59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και αφορά ένα από τα έργα που προκρίθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έκλεισαν σε τιμές υψηλές, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική τιμή να κινείται λίγο πάνω από τα 67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έργα τους "πέρασαν" η (υπό κινεζικό έλεγχο) πορτογαλική EDP Renoveis, η Mytilineos, η NOSTIRA, η VOLTERRA, αλλά και ο Όμιλος Καράτζη.
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά, οι κατώτερες τιμές κινήθηκαν στα επίπεδα των 61,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με αρκετά έργα να "πέρασαν" με τιμές υψηλότερες. Σημαντική ισχύ κατάφερε να εξασφαλίσει ο Όμιλος Παναγάκου (περίπου 75 Μεγαβάτ), ενώ επιτυχής φαίνεται ότι ήταν και η προσπάθεια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για 15 MW.
Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με ανώτερη τιμή 69,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα φωτοβολταϊκά και 69,18 ευρω ανά Μεγαβατώρα στα αιολικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, το γεγονός ότι ήταν μικρός ο αριθμός των συμμετεχόνων και το επίπεδο ανταγωνισμού στο 40% (από 75% που ήταν προηγουμένως) επέδρασε έτσι ώστε να κρατηθούν σχετικά ψηλά οι τιμές.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους επενδυτές που θα κατέβουν στον επόμενο διαγωνισμό, καθώς η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της σημερινής τιμής εκκίνησης και της μεσοσταθμικής του σημερινού διαγωνισμού.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Χαμηλά οι τιμές, μικρή η συμμετοχή στους σημερινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ – Δεν «απελευθερώνει» ισχύ το αδειοδοτικό πλαίσιο
Το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν στους διάφορους σταθμούς της αδειοδοτικής διαδικασίας επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ, αιολικά και φωτοβολταϊκά, που αθροίζουν δεκάδες GW, αλλά στους διαγωνισμούς να «κατεβαίνουν» λιγότερα ακόμα και από την μεγίστη δημοπρατούμενη ισχύ που έβγαλε η ΡΑΕ, έρχεται στο προσκήνιο με τους δύο ανά τεχνολογία διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται σήμερα.
Η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς που είχε θέσει η ΡΑΕ ήταν 300 MW για αιολικά (έκαστο έως 50 MW) και 300 MW για φωτοβολταϊκά (έκαστο έως 20 MW), σε μια ενιαία κατηγορία πλέον και όχι σε δύο.
Σύμφωνα με τους οριστικούς καταλόγους που δημοσίευσε η Αρχή, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά ο συνολικός αριθμός των έργων που κατεβαίνει ανέρχεται στα 68 με την συνολική ισχύ της κατηγορίας να φτάνει τα 200 MW.
Αντίστοιχα στα αιολικά, έχουμε συνολικά 12 έργα που κατεβαίνουν, συνολικής ισχύος 261,75 MW.
Με βάση τον κανόνα ανταγωνιστικότητας του 40% που εφαρμόζεται πλέον (από 75% που ήταν), η ισχύς που τελικά θα δοθεί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 143 MW στα φωτοβολταϊκά και από 189 MW στα αιολικά.
Σύμμφωνα με τα στελέχη της αγοράς που συνομίλησε το energypress, η μικρή συμμετοχή έργων στους διαγωνισμούς οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η αδειοδοτική διαδικασία παραμένει πολύπλοκη, με αποτέλεσμα, ενώ στους αδειοδοτικούς γύρους της ΡΑΕ υποβάλλονται πάρα πολλά σχέδια, η συντριπτική πλειοψηφία τους λιμνάζει σήμερα, αθροίζοντας αρκετά GW «εν αναμονή». Δεν υπάρχουν λοιπόν ώριμα έργα για να κατέβουν στους διαγωνισμούς.
Το θέμα απασχολεί έντονα τη ΡΑΕ η οποία βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας νέου μοντέλου αδειοδότησης, με πολλές παρεμβάσεις απλούστευσης της διαδικασίας.
Η προσοχή στη σημερινή ανταγωνιστική διαδικασία στρέφεται στις τιμές που θα προσφερθούν. Στις τιμές εκκίνησης πάντως, έχει επιτευχθεί πολύ σημαντική μείωση σε σχέση με την αρχή του 2018. Η σημερινή διαδικασία ξεκινάει με ανώτερη τιμή 69,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα φωτοβολταϊκά και 69,18 ευρω ανά Μεγαβατώρα στα αιολικά.
Γεγονός είναι, δε, ότι οι ΑΠΕ καθίστανται σταδιακά οικονομικότερες από τις συμβατικές μονάδες όσον αφορά το κόστος του ρεύματος.
Από ανάλυση της ΟΤΣ του 2018 προκύπτει ότι η μέση τιμή για το 60% ωρών του 2018 ήταν πάνω από το 58,58ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν η μεσοσταθμική τιμή του διαγωνισμού των αιολικών του Δεκεμβρίου. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μάλιστα, το 96,2% των ωρών η Οριακή Τιμή Συστήματος βρέθηκε πάνω από τα 58,58 ευρώ.
1 Iουλίου 2019
energypress