Ενισχύονται οι ανησυχίες για τον χαρακτηρισμό της αποτέφρωσης απορριμμάτων ως «ανανεώσιμη πηγή ενέργειας»
Ένας συνασπισμός πράσινων ΜΚΟ και βιομηχανιών στον κλάδο της ανακύκλωσης, των χημικών, της δασοκομίας και της βιο-οικονομίας, παρενέβη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την Πέμπτη (3 Μαΐου), ζητώντας να μην χαρακτηριστεί η αποτέφρωση μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ως ανανεώσιμη ενέργεια.
Στην επιστολή του, ο συνασπισμός κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν «σε σταδιακή κατάργηση των πλαισίων στήριξης της αποτέφρωσης μεικτών απορριμμάτων», υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν για την κάλυψη των στόχων της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργεια για το 2030.
Επί του παρόντος πραγματοποιούνται τριμερείς συνομιλίες για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπό την αιγίδα της βουλγαρικής Προεδρίας με στόχο την εξεύρεση κοινής θέσης των 28 χωρών της ΕΕ.
Ωστόσο, η τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τη Βουλγαρία χαρακτηρίστηκε ως «πολύ κακή» καθώς διαγράφηκαν «τέσσερις από τις πέντε» εγγυήσεις που είχαν εισαχθεί για να διασφαλιστεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την καύση απορριμμάτων ακολουθεί την καθιερωμένη ιεράρχηση διαχείρισης των αποβλήτων που ισχύει στην ΕΕ, η οποία κατατάσσει την αποτέφρωση ως την λιγότερο επιθυμητή διαδικασία, με τελευταία στην λίστα την υγειονομική ταφή.
Οι επιδοτήσεις για την αποτέφρωση διαστρεβλώνουν την αγορά ανακύκλωσης «γιατί έτσι αποθαρρύνεται η χωριστή συλλογή οργανικών και άλλων ανακυκλώσιμων που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις», προειδοποίησαν οι υπογράφοντες την επιστολή, καλώντας τους νομοθέτες της Ε.Ε. να «αποφύγουν σημαντικές στρεβλωτικές επιπτώσεις στις αγορές πρώτων υλών".
Δεδομένου ότι η χωριστή συλλογή των δημοτικών βιοαποβλήτων θα γίνει υποχρεωτική σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2023, σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα της ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε επίσημα νωρίτερα φέτος, η ναρκοθέτηση αυτού του στόχου με ένα άλλο νόμο της ΕΕ είναι ακατανόητη, τονίζει ο συνασπισμός.
"Μια κυκλική βιοοικονομία προσφέρει περισσότερη αξία, δουλειά και οφέλη για το κλίμα από το να μετατρέπεις το ξύλο σε Μεγαβάτ", ανέφερε ο Sylvain Lhôte, γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χαρτιωτικών Βιομηχανιών (CEPI)
Οι βιομηχανίες αποτέφρωσης υποστηρίζουν ότι η αποτέφρωση μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων. Υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με την καύση, κάτι που αποτελεί μια καλύτερη επιλογή από την υγειονομική ταφή ούτως ή άλλως, υποστηρίζει ο κλάδος.
Η αποτέφρωση στην Ευρώπη ενισχύθηκε πρόσφατα από την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις εισαγωγές απορριμμάτων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τόνων ανακυκλωμένων πλαστικών και χαρτιού που δεν έβρισκαν αγορά στην ΕΕ.
Ωστόσο, η υποστήριξη της αποτέφρωσης έχει και αρνητικές επιπτώσεις καθιστώντας για παράδειγμα ελκυστικότερη την καύση ξύλου και βιομάζας, αντί για την χρησιμοποίηση της σε κατασκευές όπως τα έπιπλα, δήλωσε ο Janek Vahk, από την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση Zero Waste Europe.
«Επηρεάζει την αγορά ανακύκλωσης επειδή η ανάκαμψη ενέργειας είναι τόσο ελκυστική και η καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων τόσο πιο δύσκολη", δήλωσε ο Vahk στο EURACTIV.
Πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης - ιδίως η Σουηδία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο - έχουν επενδύσει υπερβολικά σε εγκαταστάσεις καύσης αποβλήτων, ενώ παράλληλα έχουν επενδύσει ελάχιστα σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, επισήμανε ο Vahk σε πρόσφατο άρθρο του στο EURACTIV.
4 Μαΐου 2018
ΤΟΥ Frédéric Simon | EURACTIV.com
Πηγή: EURACTIV
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
- Waste: Subsidies make it cheaper to burn than recycle
- Renewables law could lock EU into costly burning technologies
- Biomass policy under the spotlight as EU talks kick off