Με συνολική ισχύ 169GW, ο άνεμος παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή για την παραγωγή ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο

Σημαντική αύξηση γνώρισε η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη να φτάνει το 20% από τα νέα 15.7GW αιολικής ισχύος που εγκαταστάθηκαν την περσινή χρονιά, φτάνοντας συνολικά στα 169GW στην Γηραιά Ήπειρο. Πρωταγωνιστές σε αυτό ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Η αιολική ενέργεια παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, προσεγγίζοντας τα επίπεδα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, σημειώνει η WindEurope αναφερόμενη στα νέα στοιχεία για την περσινή χρονιά.

Από το σύνολο των εγκαταστάσεων του 2017, τα 12.53 GW είναι χερσαίες εγκαταστάσεις και 3.15GW υπεράκτιες, με τα δύο νούμερα να συνιστούν νέα ετήσια ρεκόρ. Η αιολική ενέργεια υπολογίζεται να φτάνει στο 55% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Ευρώπης, και τώρα να καλύπτει περισσότερο από το 18% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

“Τα ετήσια ρεκόρ φανερώνουν το γεγονός ότι πολλά νέα έργα προωθήθηκαν προς υλοποίηση για να επωφεληθούν από feed-in-tariffs και από άλλα παλιότερα υποστηρικτικά σχήματα τα οποία ακόμη εφαρμόζονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας με 5GW νέας εγκατεστημένης ισχύος onshore, όπως επίσης στις περιπτώσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας” είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της WindEurope Giles Dickson.

Κατά την περυσινή χρονιά πολλές χώρες σημείωσαν ρεκόρ όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Η Γερμανία ηγήθηκε της κούρσας με 6.6GW και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.3GW και η Γαλλία με 1.7GW.

Και σε άλλες χώρες είχαμε σημαντική εξέλιξη όπως στη Φινλανδία με 577MW, στο Βέλγιο με 476MW, στην Ιρλανδία με 426MW και στην Κροατία με 147MW. Ακόμη  η Τουρκία προσέθεσε 766MW στο αιολικό της δυναμικό. Σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες, η Πολωνία με μόλις 41MW επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ κατά την περσινή χρονιά, γνώρισε μια απότομη πτώση από το 1,2GW ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Δανία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αιολικής ενέργειας στην κάλυψη της εθνικής ενεργειακής ζήτησης της χώρας, ενώ στην Γερμανία το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 20% από 16% ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνει η WindEurope.

Παρά το αξιοσημείωτο των νέων εγκαταστάσεων, η WindEurope σημειώνει ότι σε μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι προοπτικές για την αιολική ενέργεια παραμένουν αβέβαιες.

“Η μετάβαση στις δημοπρασίες έχει δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες από ότι περιμέναμε. Και πραγματικά στερούμαστε σαφήνειας από πολλές κυβερνήσεις ως προς τους στόχους τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την περίοδο μετά το 2020” ανέφερε ο Dickson.

Οι χώρες χρειάζεται να ξεκινήσουν να ξεκαθαρίζουν την αιολική εγκατεστημένη ισχύ που θέλουν να έχουν στο ενεργειακό τους μίγμα στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα δώσει μια σαφή εικόνα στην βιομηχανία, επιτρέποντας μάς να σχεδιάσουμε εγκαίρως και να μειώσουμε έτσι τα κόστη. Επίσης αυτό θα επιτρέψει και σε άλλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, όπως οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να σχεδιάσουν τις αναγκαίες υποδομές και να τις κατασκευάσουν.

“Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας δεν θα επενδύσει στην οικονομία της Ευρώπης αν δεν υπάρχει σαφής προοπτική στην αγορά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dickson.


Πηγή: (πληροφορίες από RechargeNews)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας 2017 - ΕΛΕΤΑΕΝ