Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στην Αθήνα.

Την Πέμπτη που μας πέρασε (Απρίλος του 2017), με δική μου εισήγηση (είναι η πρώτη μου ουσιαστικά εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο) και δευτερολογία (απάντησα στα σουρεαλιστικά που έλεγε το ΚΚΕ και η Ανταρσία που το καταψήφισαν) ψηφίστηκε το Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή που σπάει σε δύο μέρη: Δράσεις για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Δράσεις για την Μείωση των Εκπομπών του Θερμοκηπίου για την Αθήνα.

Απορρέουν από τις δεσμέυσεις μας απέναντι στο Global Covenant of Mayors for Climate Change. Ειναι αποτέλεσμα αφοσιωμένης δουλειάς δύο χρόνων της Ειρήνης Σκουλά (C40) σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθεκτικότητας (το C40 και το 100RC υπέγραψαν πριν λίγους μήνες σύμφωνο συνεργασίας, εμείς τους είχαμε ήδη προλάβει!), αλλά και με όλες τις σχετικές διευθύνσεις του Δήμου, άλλα επίπεδα της κυβέρνησης και με την κοινωνία των πολιτών.
Ο δήμος Αθηναίων δεν ξόδεψε ούτε ένα Ευρώ για όλη αυτή την δουλειά. Είναι αποτέλεσμα της διεθνούς πολιτικής του Καμίνη δηλαδή της συμμετοχής και συνεργασίας μας με μεγάλα διεθνή δίκτυα.
Γιατί είναι σημαντικά αυτά:

  • Αναμένεται στην Αθήνα αύξηση μέγιστης θερμοκρασίας το καλοκαίρι κατά 2°C για την περίοδο 2021-2050 και 4°C για 2071-2100, και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες οι περίοδοι ψηλών θερμοκρασιών
  • Στις πόλεις οφείλεται ένα 30% με 40% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά οι πόλεις είναι και πρωτοστάτες διεθνώς σε δράσεις μείωσης και προσαρμογής
  • Σήμερα ήδη για κάθε 1°C πάνω από τους 36°C έχουμε αύξηση θνησιμότητας στην πόλη κατά 5.2%, δηλαδή γύρω στους 432 πρόσθετους θανάτους
  • Κακή ποιότητα αέρα: αύξηση 6% επεισοδίων για άνοδο 1°C
  • Αυξηση κατανάλωσης ενεργειας και κόστους για πολίτες: 4,1% ανά 1°Cανόδου [κι ας μην ξεχνάμε την ενεργειακή ένδεια που στην πόλη μας φτάνει μέχρι και 23%)
  • Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έως και 10%
  • Μείωση κίνησης πληθυσμού σε δημόσιους χώρους - χρήση ΙΧ

Παρόλα αυτά ο δήμος μας είναι πολύ καθυστερημένος: γύρω στους 116 δήμους της Ελλάδας έχουν ήδη καταθέσει Σχέδια Δρασεων για μείωση εκπομπών (ΣΔΑΕ).
Η Αθήνα τουλάχιστον είναι η πρώτη πόλη που διαθέτει αυτή την στιγμή, όπως κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της, σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Και τα δύο αυτά σχέδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας που θα δημοσιοποιηθεί στην Ελλάδα και Διεθνώς στα μέσα του Ιουνίου.

Γιαυτό τρέχουμε, τρέχουμε all the time

#CitiesForClimate #ClimateResilience

30 Απριλίου 2017