Καθοριστικός ο ρόλος των ΦοΣΕ για την ορθή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ – Το 2030 θα ελέγχουν το 70% της παραγωγής ΑΠΕ

Σε βασικό συντελεστή για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος αναδεικνύονται οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης των ΑΠΕ σε συνέχεια της αυξανόμενης διείσδυσης «πράσινης» ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.
Ειδικότερα, οι ΦοΣΕ αποτελούν πλέον συστατικό μέρος της ενεργειακής «εξίσωσης», φτάνοντας σήμερα να διαχειρίζονται τα μισά έργα ΑΠΕ και το 25% της παραγωγής ΑΠΕ με προοπτική διεύρυνσης των μεριδίων τους έως το τέλος της δεκαετίας στα επίπεδα του 70% της παραγωγής ΑΠΕ. Η βαρύτητα των ΦοΣΕ στο ενεργειακό σύστημα του σήμερα και πολύ περισσότερο του αύριο αποτυπώνεται πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι το προαναφερόμενο 70% θα αντιπροσωπεύει το 80% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2030.
«Μιλάμε για εταιρείες που θα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος σε επίπεδο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαρία για να προσθέσει ότι η εν λόγω διαπίστωση δεν προκύπτει μόνο από την εκπροσώπηση έργων ΑΠΕ αλλά και από την εκπροσώπηση μονάδων απόκρισης-ζήτησης και λίαν συντόμως μονάδων αποθήκευσης μόλις αυτές τεθούν σε λειτουργία.
Κατά συνέπεια, ένας ΦοΣΕ καλείται να διαχειριστεί σημαντικούς όγκους παραγωγής με δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την αγορά εξισορρόπησης, ενώ δραστηριότητα θα αναπτύσσει και στο κομμάτι της κατανάλωσης με την έλευση και ενδυνάμωση του prosumer τα επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι περνάμε σε ένα ενεργειακό σύστημα που είναι δυναμικό, χρειάζεται ευελιξία και έξυπνα συστήματα διαχείρισης», επισήμανε σχετικά η κ. Ζαχαρία.
Η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και συνάμα υποκατάσταση των θερμικών μονάδων σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα με νέες προκλήσεις, πράγμα που ακολούθως απαιτεί και νέα εργαλεία για την διαχείρισή τους.
«Χρειάζονται εργαλεία σε όλους τους συμμετέχοντες και τους ΦοΣΕ για να μπορούν να διαχειρίζονται και να δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες στο σύστημα», όπως ανέφερε, θέλοντας να υπογραμμίσει τόσο το τεχνολογικό σκέλος που θα πρέπει να επιτρέπει την εκτέλεση μιας σειράς λειτουργιών (πχ τηλεδιαχείριση) όσο και το management της ενέργειας που συνεπάγεται μια διαφορετική προσέγγιση ως προς την συμμετοχή του παραγωγού στην αγορά ενέργειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, εκπρόσωποι της αγοράς δίνουν έμφαση στη διατύπωση ξεκάθαρων κανόνων που να εφαρμόζονται δίκαια και με διαφάνεια, αναγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι τα ψηφιακά εργαλεία πράγματι μπορούν να συνδράμουν σε αυτό, χωρίς ωστόσο να αποτελούν και επαρκή συνθήκη για να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» της αγορά που καταγράφονται σήμερα.