«Βόμβα» για το δίκτυο η ταυτόχρονη οικειοθελής απόσυρση χιλιάδων πάρκων ΑΠΕ για να μην πληρώνουν τις αρνητικές τιμές – Τη βοήθεια των ΦΟΣΕ για αποφυγή μπλάκ άουτ ζητάει ο ΑΔΜΗΕ

Την διαμόρφωση «κανόνων» βάσει των οποίων θα πραγματοποιούνται οι αυτόβουλες περικοπές των πάρκων και θα εκλείπει παραγωγική ισχύς από το δίκτυο, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, θέλοντας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο energypress, να αποτρέψει τις ξαφνικές απώλειες ισχύος που καταλήγουν να δοκιμάζουν τις αντοχές των δικτύων και να αποτελούν κίνδυνο ενός ενδεχόμενου μπλάκ άουτ..
Το θέμα τέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τους ΦοΣΕ με τον Διαχειριστή να επισημαίνει τους κινδύνους που δύναται να προκύψουν για την ευστάθεια του συστήματος στην περίπτωση που ξαφνικά και σε κλάσματα δευτερολέπτων, κατ’ αναλογία με το παράδειγμα της Ισπανίας, μεγάλη ποσότητα παραγωγικής ισχύος ή φορτίου τεθεί εκτός του συστήματος.
Η υπό εξέταση περίπτωση δεν αφορά κάποια τεχνική βλάβη ή αστοχία του δικτύου ή σε εξοπλισμό, όσο την περίπτωση που οι παραγωγοί οικειοθελώς αποφασίζουν, όπως έγινε μαζικά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, να θέσουν εκτός λειτουργίας τα πάρκα τους προκειμένου να προστατευτούν από τις αρνητικές τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να μην πληρώσουν για την έγχυση του ρεύματός τους στο δίκτυο.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει αναλυτικά το energypress, ότι μέχρι στιγμής, οι ΦοΣΕ ελέγχουν απομακρυσμένα ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποτρέψουν την έγχυση της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα ακόμη κι αν, με όρους αγοράς, οι εν λόγω μονάδες δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί προχώρησαν στην απενεργοποίηση των πάρκων κατά τις ώρες των αρνητικών τιμών προκειμένου να «βεβαιώσουν», παρά τις περικοπές που θα λάμβαναν χώρα και πιθανόν θα βρίσκονταν εκτός συστήματος ούτως ή άλλως, ότι δεν θα λειτουργήσουν και επομένως δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για την παραγόμενη ενέργεια. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται κατά την πρώτη ώρα της παραπάνω διαδικασίας όταν ενόψει της «αρνητικής ζώνης» τιμών, οι παραγωγοί ΑΠΕ, όπως προαναφέρθηκε, ξεκινούν αυτοβούλως και ανταποκρινόμενοι στα οικονομικά σήματα της αγοράς, να απενεργοποιούν τα πάρκα τους προκειμένου να μην γράψουν οικονομική ζημία.
Η εν λόγω πρακτική, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, που αν και συμμορφώνεται με τα «θεμελιώδη» της αγοράς από την σκοπιά των παραγωγών ΑΠΕ, δύναται να προκαλέσει ανισορροπία στη λειτουργία του δικτύου, ενέχοντας, μάλιστα, υπό συνθήκες, σοβαρούς κινδύνους για την λειτουργία του εν γένει, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Ιβηρικής Χερσονήσου. Την ίδια στιγμή, η αδυναμία των ΦοΣΕ να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή του χαρτοφυλακίου τους επιτείνει τα χαρακτηριστικά της «ξαφνικής απώλειας», με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να αντικρίζει μια απώλεια ισχύος στο δίκτυο χωρίς κάποια πρότερη προειδοποίηση που θα επέτρεπε μια ορισμένη προετοιμασία για την καλύτερη διαχείρισή της.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η εν λόγω συζήτηση στόχο έχει να θέσει ορισμένους «κανόνες» ώστε οι αυτόβουλες περικοπές να γίνονται σταδιακά, με «ράμπα», όπως άλλωστε λειτουργεί και σήμερα το σύστημα, ώστε να προκύπτει ικανός χρόνος για τις αναγκαίες προσαρμογές από την πλευρά του Διαχειριστή. Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο με την πρόθεση ωστόσο τόσο του Διαχειριστή όσο και των ΦοΣΕ που θα κληθούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του συντονισμού, να είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη και τυχόν οικονομικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την σταδιακή απόσυρση των μονάδων από το σύστημα.
Υπενθυμίζεται, όπως προαναφέρθηκε, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κατά την πρώτη ώρα στο διάστημα των αρνητικών τιμών που ωστόσο αν κάποιο πάρκο, για τους προαναφερόμενους λόγους, «μείνει μέσα», να μην επιβαρυνθεί με την τρέχουσα αρνητική τιμή που θα σημάνει και την υποχρέωση του παραγωγού να πληρώσει για την εγχυθείσα ενέργεια στο σύστημα. Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, με τα όποια περιστατικά (πχ Πρωτομαγιά) έχουν προκύψει να είναι επαρκώς διαχειρήσιμα από την πλευρά του Διαχειριστή, εντούτοις, δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του, καθώς σε μια πιθανή «αστοχία», οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.